Kako su baletanke postale modni trend?

Početak
15/08/2023

Ako ste se ikada zapitali šta je to što Katarina Mediči, Brižet Bardo i Mijuča Prada imaju zajedničko, odgovor su baletanke – koje  tokom ovog proleća, leta, ali i predstojeće jeseni napuštaju baletske dvorane i preplavljuju modne piste i ulice evropskih gradova. 

Može se reći da su svoj prvi trag u modnoj istoriji baletanke ostavile u 16. veku i to kao obuća visoke aristokratije. Na ceni su bile bogato ukrašene baletnake od prirodnih materijala, kao što su saten, svila ili pliš. I ne toliko nalik onima koje danas prepoznajemo, bile su popularne među muškarcima i ženama sve dok ih u 17. veku francuska kraljica Katarina Mediči, niska rastom, nije zabranila i zamenila cipelama sa potpeticom. “Štikle” iz tog vremena bile su aktuelne čitav jedan vek, tačnije do kraja 18. veka kada  je noseći jedan takav model pogubljena  Marija Antoaneta. Narod je sve u vezi sa tim kobnim dogadjajem povezivao sa lošom srećom, pa se svi odriču potpetica, a baletanke se vraćaju na velika vrata.

Foto: Wikipedia/ Public domain

Tokom 19. i 20. veka baletanke stupaju na pozorišnu scenu. Poprimaju funkcionani oblik baletskih patika i postaju najvažniji deo opreme baleraina u predstavama klasičnog baleta i nekih modernih rutina. Karakteristične su one u crnoj boji koje u predstavama obično nose baletski igrači za poziciju poluprsti, dok ih za istu poziciju nešto ređe nose i balerine, ali u roze boji, a srećemo ih i u beloj boji, kada koreograf želi da oda utisak da su igrači bosi. Posebnu vrstu baletanki koje nazivamo špic patike sa tvrdim, zatupljenim vrhom, nose samo balerine i one im omogućavaju igru na samim vrhovima prstiju. Izrada ovakvih baletanki je specifična, samim tim što se oblikuju prema stopalu igrača (levom ili desnom) najpoželjnije je da ih za vaše potrebe izradi iskusan majstor.

Zlatno doba francuske kinematografije bilo je i zlatno doba baletanki. Onakve kakvim ih i danas poznajemo u svet mode uvela je glumica Brižit Bardo.  Specijalno za nju i za potrebe filma Rože Vidama I Bog stvori ženu, izrađene su tamno crvene baletanke u maloj pariskoj radnji Repeto. Od tog trenutka Brižit, koja u baletankama šeta ulicama Pariza i San Tropea, postaje modna ikona, a Repeto postaje brend. Čarima i udobnosti koje ovaj komad nosi sa sobom nisu odolele i ostale žene tog vremena, pa šik lukove u baletankama možemo primetiti i na Grejs Keli, Džeki Kenedi i Odri Hepbern koja ih je svojstveno sebi, uz elegantne pantalone i suknje, nosila čak i na snimanju svog prvog filma Praznik u Rimu.

Foto: Printscreen/ Instagram/ @xeniaadonts

Sada već čuvena naslednica Prade – Mjuča Prada – osnivačica i kreativna direktorka brenda Miu Miu,  svake sezone oživljava trend baletanki urbanim primercima sa trakama i kopčama koji u talasima osvajaju svet mode. Pored Miu Miu, ove sezone, izuzetno su traženi najnoviji ekscentrični modeli modne kuće Valentino prepoznatljivi po nitnama. Ukoliko ste ipak ljubitelji klasike,  preporučujemo vanvremeske dvobojne Chanel baletanke, koje vuku korene još iz 1957. godine, kada je Koko Šanel osmislila čuveni koncept dvobojne obuće. Naime, bež osnova cipele čini da noga izgleda uže i elegantnije, a crni vrh skarćuje stopalo baš na pravom mestu, optičkom varkom. Ovaj dizajn oživeo je Karl Lagerfeld pre tridesetak godina i primenio ga na baletanke koje su postale jedan od najprepoznatljivijh modela ove modne kuće i  čije replike možete naći na svakom koraku, jer se čak ni luksuzne modne marke ne libe da uzmu inspiraciju od Chanela.

Naš savet je da, bez obzira na brend, birate baletanke koje će odisati sofisticiranošću. Jednostavne modele sa malenom mašnom u crnoj ili njud boji, od materijala koji sliči koži ili satenu, moći ćete da kombinujete uz bezbroj autfita i zasigurno se nećete pokajati. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Trench kaput – istorija modnog komada o kojem svi pričaju

Sledeći članak

Zašto smo dopustili da papuče “izađu” na ulicu?

Ne propustite

Modni razvoj mokasina kroz istoriju – kako su iz Norveške “doputovale” u Pariz?

Mokasine spadaju u jedan od najpopularnijih modela obuće. Ovog proleća su vratile

Kan 1980: dan kada je ceo svet saznao za prizrensku svilu i stari srpski nakit

Bila je jedna od najboljih srpskih glumica, što je potvrdila i nagrada

Zanimljivost o Maison Margieli – modnoj kući koja intrigira javnost

Kako to obično biva svakog prvog ponedeljka u maju, jedan od najglamuroznijih