Foto: Žaklina Medenica

Moda na ulicama Pariza nekad i sad, da li se može uporediti?

Početak
20/10/2022

Kada govorimo o prestonici Francuske, prvo pomislimo na zavodljivi klasik, eleganciju i povremeni šik koji ne zastareva. Naš fotograf potrudio se da na ulicama Pariza “uhvati” najzanimljivije momente i odevanje, baš kao što uspomene sa ulica iz davnih vremena imamo sačuvane i danas.

Moda se dosta promenila, što je razumljivo, s obrzirom da se nalazimo u dobu kada se sve brzo menja i zastareva. Većina onoga što je bilo juče, danas i sutra više ne vredi. Nažalost.

Foto: Žaklina Medenica/LA VIE EN ROSE

Kako i sami možete primetiti na fotografijama koje vam donosimo, po sredi je sklad boja i materijala. Međutim, da li je uvek taj sklad ispravan i da li je on dovoljan da bi se reklo kako neko “ima stila”?

Foto: Žaklina Medenica/LA VIE EN ROSE

O ukusima naravno ne treba raspravljati, ali o njima svakako moramo diskutovati. Većina mladih reklo bi da je izgled ove dvojice muškaraca sjajan, te da izgledaju moderno i otmeno. Istina, izgledaju moderno i po današnjim kriterijumima “ispravno” obučeno, ali, hajde da razgovaramo o ovome. Zašto goli članci, zašto kratke pantalone? Stavite svoj fokus na ruku koja je u džepu ovom mladom gospodinu. U nastavku vam donosimo primer nekadašnjeg izgleda i sa strane stila i odevanja, izgledalo je u pravom smislu otmenije i muževnije.

U modi je sve ono što zapravo važi za pogrešno. Ali, današnjica je to pogrešno uvrstila u in i dala mu oblik ispravnog.

Foto: Žaklina Medenica/LA VIE EN ROSE

Kada malo bolje zagledate, složićete se da ženski stil danas dosta podseća na ono kako su se nekada muškarci oblačili. Cipele, košulja, dugački mantili i “teške” pantalone ili džins (fotografija ispod). Suknju ili haljinu gotovo da nijedna devojka ne nosi. I u pozadini fotografija, takođe možete primetiti kakva garderoba dominira na nežnijem polu.

Jedna od retkih dama koja je nosila visoke potpetice, jeste ova u nastavku.

Poslovna elegancija. Uvek prihvatljiva, ali ne u svakoj varijanti naravno.

Foto: Žaklina Medenica/LA VIE EN ROSE

Stil muškaraca i žena gotovo i da se ne razlikuje, zar ne? Pogledajte samo fotografije ispod i sami zaključite. Osim što se retko da videti haljna ili pristojna suknja na damama, uz to se retko ili takoreći uopše ne vidi ni cipela na štiklu. Ovo nije oštra kritika, već samo poređenje sa onime što se nekada nosilo.

Kao što ste mogli u našem prethodnom članku o modi u Beogradu šezdesetih godina da pročitate, stil ne može ni da bude približno jednak ovome danas. Potrebno je da se celokupno društvo vrati nekoliko koraka unazad, kako bi i nekadašnja moda bila prihvatljiva. Isti je slučaj i u Parizu.

Foto: Arhiva

Visoka elegancija i isticanje ženske figure dominirali su Parizom. Cipele na štiklu davale su dodatnu ženstvenost damama koje su ih nosile, a minimalna šminka nije “gušila” njihov prirodni izgled.

Foto: Arhiva

Osim garderobe koju su nosile, postojao je njihov lični pečat koji će ih zauvek izdvajati – hod i gestikulacija. To se izgubilo. Kao i većina vrednosti.

Možda, jednom sve ono što je bilo ponovo postane naša stvarnost, ali samo ako svaki pojedinac odluči da se promeni i vrati svetu stari sjaj.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

LA VIE EN ROSE u prostorijama Elze Skjapareli – besmrtna umetnost koja će vas očarati

Sledeći članak

Dan kada je Milena Dravić haljinom domaćeg kreatora pokorila svet

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je