Posetili smo mesto gde miriše vino i prošlost

Početak
21/08/2023

Naša država obiluje mnoštvom živopisnih predela i prirodnom lepotom koju bar jednom tokom života treba posetiti. Vojvodina, specifična po mnogo čemu u odnosu na ostatak Srbije, bez konkurencije može da se pohvali i time da se zapravo u ovom delu nalaze najlepša mesta.

Drugi po veličini grad u Srbiji, Novi Sad koji zbog svoje lepote nazivaju i srpskom Atinom, Subotica, Sombor , Sremska Mitrovica. Duh austrougarske i Marije Terezije i dalje je primetan u severnom delu države.

Foto: LA VIE EN ROSE
Foto: LA VIE EN ROSE

U Sremu u Južnobačkom okrugu svega 12 kilometara od Novog Sada, nalazi se grad kulture i vina, mesto koje je zbog svoje lepote i specifičnosti jedno od najposećenijih turističkih mesta u Vojvodini, a to su upravo Sremski Karlovci koji odušu prošlošću i melanholijom. Na samo pominjajnje imena ovog grada možete se vratiti i doba Mir Jam i njenih junakinja, te nije ni čudo što su serije po romanu ove spisateljice simljena upravo ovde. Dok za ovo mesto teško može da se odluči koja građevina ima najveću monumentalnu vrednost, svakako jedna od najpoznatijih građevina jeste Karlovačka gimnazija sa svojom dugačkom istorijom koja datira jos iz 18. veka, ujedno ova gimnazija poseduje i najstariju školsku biblioteku od 18.000 knjiga.

Foto: LA VIE EN ROSE

Njeni najpoznatiji đaci jesu Dimitrije Davidović, jedan od najstarijih srpskih novinara, Jovan Živanović, profesor srpskog jezika, Dejan Medaković, srpski istoričar umetnosti, Jovan Sterija Popović, srpski književnik, a svakako istorijska ličnost uz koju je prva asocijacija Sremski Karlovac jeste pesnik Branko Radičević.

Foto: LA VIE EN ROSE

Na glavnom trgu u Karlovcima, koji nosi upravo njegovo ime, nalazi se „Česma četiri lava“. Česma je izgrađena od crvenog mermernog kamena a verovanje kaže da ko jednom popije vodu sa ove česme da će se vratiti u venčati u Karlovcima. Pored ove česme u gradu se nalaze i „Česma Patrijarhovac“, „Varadinska česma“, „Česma Svetog Andrije“. Iza „Česme četiri lava“ nalazi se Saborna crkva, koja predstavlja najveći pravoslavni hram u ovom gradu, a smeštenai je pored starog Patrijaršijskog dvora, koji je danas vladičanski dvor Sremske eparhije kao i nekadašnje sedište Srpske patrijaršije.  

Foto: LA VIE EN ROSE

Kada govorimo o Sremskim Karlovcima neizostavno je spomenuti i Stražilovo vrh na Fruškoj gori, svega 4 kilometra od Karlovaca. Poznato je po tome što upravo na ovom mestu počiva Branko Radičević. Ovo mesto upravo zbog toga predstavlja “peničko hodočašće“, a od 1973. Godine kod statue Branka Radičevića ovde se dodeljuje nagrada „Stražilovo“. Ovaj grad bogat je i muzejima te ovde možete da posetite Muzej pčelarstva, Gradski muzej, Fondacija Zavičajna kuća.

S obzirom da grad leži na Dunavu, imaćete inzvanredan pogled dok večerate u nekom od restorana i ispijate neko od Karlovačkih vina, te je obavezno posetiti Vinariju Kiš, Vinariju Vinum, Vinariju Đurić.  U Sremskim Karlovcima snimljeni su i neki od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih filmova i serija, “Lajanje na zvezde“, “Varljivo leto 68“, “Balkan ekspres“ i mnogi drugi.

Foto: LA VIE EN ROSE

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Dior, Céline i Jacquemus u Beogradu – zavirite sa nama na prodajno mesto

Sledeći članak

Trik – kako da vam fotografije izgledaju kao u bakinom albumu?

Ne propustite

Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Možda poželite da odsednete u njima: za ove hotele kruži priča da su ukleti

Ljudima su uvek zanimljive priče o duhovima i neobjašnjivim stvarima, a da

“Uloga čiraka” – Kako je držanje sveće postalo metafora suvišnosti?

Izraz držati sveću (nekome) znači posmatrati šta neko radi, bit svedok nečega,