Foto: Pexels

Trik – kako da vam fotografije izgledaju kao u bakinom albumu?

Početak
29/08/2023

Evo kako do savršenog retro albuma uz pomoć samo jedne aplikacije.

U vreme društvenih mreža svi smo skloni lažnom predstavljanju i trošenju dragocenog vremena na editovanje fotografija koje ćemo objaviti ne bi li prikupili sto više lajkova (sviđanja).

Foto: Tumblr/Books and art

Koliko puta ste došli u situaciju da umesto uživanja u momentu sa dragim ljudima razmišljate o tome kako će taj momenat interpretirati vaši pratioci? Koliko ste samo vremena i memorije na telefonu ili aparatu potrošili na fotografisanje, a koliko tek na uređivanje istih forografija? Boje nisu dovoljno jarke, poze nisu dovoljno prirodne…

Već sada možete naići na sve više jedva i editovanih fotografija na Instagramu, a objavljuju ih čak i oni kojima su društvene mreže glavni izvor prihoda.

U onom trenutku kada počnete da tretirate Instagram kao album sa vašim uspomenama i priglite candid shots počećete da živite u momentu. Čitav se internet umorio od “friziranja” fotografija 

Candid shotis ili iskreni kadrovi podsećaju na istinske momente uživanja i realnost, nalik onoj koju možemo videti na fotografijama iz mladosti naših roditelja, uslikanim na film kamerama ili polaroidima. Upravo ova estetika osvojila je virtuelni svet koji je poludeo za tajnom postizanja ovakvih effertless fotografija.

Kao što sam naziv kaže, možete ih postići bez napora, editovanja i plaćanja presetova u popularnom aplikacijama kao sto su Lightroom, VSCO ili Tezza, jer postoji potpuno besplatno i brzo rešenje koje se se zove Dazz Cam.

Ova aplikacija može se preuzeti za Android i Ioes u app store-u i daje mogućnost direktnog slikanja ali i aploudovanja fotografija iz galerije telefona. Postoji preko 30 različitih efekata za fotografije i videe koji nalikuju onima koje prave realne film kamere. Naša preporuka su filteri: D Classic, Classic U i CPM35.

I ne, ovo nije reklama za aplikaciju, ovo je reklama za par klikova koji će vam uštedeti vreme i podsetiti vas koja je prvobitna svrha društvenih mreža.


Kada ovako uredite svoje fotografije savetujemo vam da ih objavite koristeći sada već dobro poznatu opciju koju nudi Instagram, a to je album, u insta svetu prozvan photo dump.

Postoji bezbroj preporuka na temu savršenog candi/effertelss photo dump-a, ali ono što ih po našem mišljenu spaja je činjenica se ne trebate prekomereno truditi oko njih. Bilo da objavljujete mesečni, nedelji ili dnevni dump, izaberite jednu fotografiju koja će biti glavna i ostati na početnoj stranici vašeg profila, a zatim se zabavite, okačite fotografije prijatelja, pejzaža i arhitekture, hrane ili pića ili vaših ljubimaca. Poigrajte se sa sa proporcijama i karakteristikama fotografija, zumirajte ili blurujte svoje snimke.

I kao pesebni podsetnik, objavite neki citat!

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ako ste ljubitelji vina, ne propustite ovaj događaj

Sledeći članak

Pronašli smo mirno mesto za ispijanje kafe u srcu Beograda

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo