Foto: Pinterest/@etch-n-sketch.co.uk

Karmel Snou bila je žena uticajnija u modi i od Ane Vintur

Početak
08/03/2024

Dabličanka Karmel Snou, transformisala je Harpers Bazaar i učinila da Diana Vriland i Ana Vintur budu poznate modne urednice današnjice.

Od Dalkija, okrug Dablina, do dominacije na poziciji glavnog urednika američkog izdanja Harpers Bazara (1934-1958) neverovatan je uspon Karmel Snou.

Pre Diane Vreeland ili Ane Vintur, modnom industrijom vladala je Irkinja iz Dablina.

Karmel je rođena  u Dalkiju, okrug Dablina 1887. godine kao Karmel  Vajt.  Njen otac započeo je karijeru izvoznika irskih zanata,  a umro je kada je Karmel imala samo pet godina.  Majka joj se bavila krojenjem, bila je izuzetna u svom poslu. Ubrzo nakon muževljeve smrti, preselila je porodicu u Čikago u potrazi za boljim mogućnostima i životom.

Kada je Karmel bila tinejdžerka , porodica se preselila u Njujork , gde je njena majka preuzela  T.M. & J.M. Fox store.  Karmel je izjavila da je ovde počela njena “praksa za urednika”.

Karmel je sa svojom majkom odlazila u Pariz na izložbe modnih kolekcija. Za vreme Prvog svetskog rata, postavljena je na čelo Crvenog krsta u Parizu.

1921. godine Karmel se vratila u Njujork gde joj je ponuđen posao pomoćnika modnog urednika u časopisu “Vogue” u kome je ostala i postala modna urednica u 39. godini. Međutim njena karijera moje zastala, nakod toga preuzima pozicuju urednika mode u časopisu Harpers Bazar  gde je ubrzo postala glavni i odgovorni urednik. Uredila je sam časopis, kako je ona govorila “Časopis ne  treba da se bavi samo temama za dobro obučenu ženu, već za dobro obučen um”. Svakodnevno je istraživala i nalazila teme koje bi čitaoce zanimale.

Jednog dana u hotelu “St Regis” videla je ženu koja pleše u beloj čipkanoj haljini brenda “Chanel” sa cvećem u kosi. Inspirisana, odmah joj je ponudila posao. Ta žena bila je Dajana Vriland koja je postala glavna urednica časopisa “Vogue”.

Baš kao što je Ana Vintur poznata po svom kultnom bobu I naočarama za sunce, Karmel je kreirala svoj prepoznatljivi izgled krojenih Balenciaga odela I bledoplave uvijene kose.  Svoje odevne kombinacije dopunjavala je biserima u znak sećanja i ljubavi prema Coco Chanel. .

Karmel Snov je učinila Harpers Bazar jednim od najuticijanijih časopisa tog doba. Međutim, njeno nasleđe je gotovo zaboravljeno . Ričard Avedon je rekao: izbledela je pre nego što je slava postala stvar.   U njeno vreme nije bilo zvezda” .

Karmel je zaista volela I živela modu. Penzionisala se samo nekoliko godina pre smrti 1961. godine, u 74. godini.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kreacije Mirjane Marić volele su Jovanka Broz, žene uticajnih i sve “drugarice”

Sledeći članak

Neverovatan rast prodaje Miu Miu brenda za 82%

Ne propustite

Mirjana Marić – srpska Koko Šanel koja je “dovela” visoku modu na naše prostore

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima ostavila

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena