Foto: Maja Bekcic Petrovic

Kreacije Mirjane Marić volele su Jovanka Broz, žene uticajnih i sve “drugarice”

Početak
08/03/2024

Čuvena jugoslovenska modna kreatorka Mirjana Marić preminula je 2021. u Beogradu u 84. godini. Poznata kao srpska Koko Šanel, Marićeva je uvela visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet.

Kreacije s njenim potpisom nosile su Jovanka Broz, Gadafijeve „amazonke“, danska i belgijska princeza, predstavnice diplomatskog kora, supruge državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd, ali najviše su je volele jugoslovenske „drugarice“ – koje su bile dame i svaka je imala (i još čuva) bar jednu „krpicu“ s potpisom čuvene kreatorke… O njoj danas znamo od naših majki, tetki, baka.

Bila je zaštitni znak čuvenog „Jugoeksporta“ i sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ. Uopšte, istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je s Mirjanom Marić, piše našamesta.

Povodom oproštajne revije 2015. u intervjuu za „Politiku”, na pitanje „šta je moda i modni diktat” odgovorila: „Moda je stanje duše onoga ko je kreira, ali i onoga ko je bira i nosi“. Tada je rekla da je modni diktat informacija koja se kupuje uoči sledeće sezone. U tom paketu su dužine, oblik obuće, galanterije, širina ramena… To određuju svetski modni instituti. I to se poštuje da bi se bilo u trendu, ali da zauvek odbacuje modne diktate koji nisu po njenom estetskom kriterijumu: odeću s jednim ramenom, s jednim rukavom…“

Najpoznatija i najvernija klijentkinja Mirjane Marić bila je Jovanka Broz. Dizajnerkin posao bio je da joj pripremi odeću za ceo dan, od jutra do večeri, budući da su Tito i ona često putovali u posete drugim zemljama, pa je njena garderoba zavisila od vremenskih uslova, ali i od događaja na brodu i kopnu kad pristanu ili slete. Oni su na tim putovanjima uvek imali goste, pa se tu mnogo toga događalo, tako da je i potreba za presvlačenjem bila češća. Jovanku je opisala kao veoma pažljivu osobu, i prema njoj i prema njenim saradnicima.

Njene kreacije nosile su predstavnice diplomatskog kora i „drugarice“ visokih zvaničnika zemlje, ali sa posebnom zadovoljstvom i mnoge Jugoslovenke, za koje su predstavljale i znak prestiža.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zauvek urezana elegancija: Životna priča Helene Rubinštajn

Sledeći članak

Karmel Snou bila je žena uticajnija u modi i od Ane Vintur

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je