Stres važi za modernu bolest 21. veka, često možemo čuti kako su ljudi napeti i pod stresom i kako ne znaju kako da se opuste i oslobode tog stresa. Međutim, rešenje problema leži u izučavanju načina za prevazilaženje stresa i prepuštanju lagodnom životu. U nastavku teksta možete pročitati neke savete koji će vam pomoći da se oslobodite stresa.
Duboko disanje
Koliko puta vam se desilo da vas neko savetuje da duboko dišete kada ste pod stresom? Poznato je da duboko disanje smanjuje osećaj napetosti i stresa, jer kada dišete unosite više kiseonika u mozak i time smanjujete krvni prtisak i otkucaje srca. Postoje mnoge tehnika disanja, a neke od njih su: 1. Vežba trougao; 2. Vežba 4-7-8; 3. Vežba kutija; 4. Disanje uz pomoć dijafragme; 5.Taktičko disanje.
Lavanda
Lavanda je biljka koja ima mnoga terapeutska dejstva, te nje ni čudo što se koristi u regulaciji stresa. Može se koristiti u vidu eteričnih ulja, možete praviti čaj od nje, ili je samo mirisati, jedno je sigurno ublažiće vam osećaj stesa.
Meditiranje
Mnoga istraživanja su pokazala da vam meditacija može pomoći da regulišete stres, tako što ćete duboko disati, biti prisutni u trenutku i truditi se da ne razmišljate previše o onim stvarima koje vas muče, već se treba fokusirati na glas poput mantre koji čujete. Možete meditirati i u ležećem ili sedećem položaju, bitno je samo da pravilno i duboko udišete i izdišete kroz nos.
Limun
Limun je idealan čistač organizma, ali i pored toga on pomaže u smanjenju stresa. Miris limuna blagotvorno utiče na rad mozga, ublažava stres i depresiju i poboljšava koncentraciju. Kako biste se opustili možete mirisati svežu krišku limuna, ili možete sipati par kapi eteričnog ulja limuna na vat i to takođe mirisati.
Hrana
,,Mi smo ono što jedemo“ je izraz koji je poprilično poznat. Ukoliko jedemo konstantno nezdravu i brzu hranu, možemo se osećati bezvoljno i tromo što još više doprinosi našem depresivnom stanju. Međutim, namirnice koje nam mogu pomoći u smanjenu stresa jesu: blitva, slatki krompir, artičoke, jaja, peršun, beli luk, suncokret, brokoli, borovnice i leblebije.