Foto: Instagram/ @_kultura_online

Izložba “Uroš Predić – Dostojanstvo svakidašnjice”: Spoj tradicije i savremenosti

Početak
21/04/2024

U Galeriji SANU svečano je otvorena izložba “Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice”, koja predstavlja delo jednog od najvoljenijih srpskih slikara. Autori izložbe, dr Snježana Mišić i prof. dr Igor Borozan, predstavili su publici više od 1.700 dela ovog umetnika, čime su omogućili uvid u njegov život, stvaralaštvo i duboke tematske prostore. Izložba će trajati sve do 26. maja.

Izložba, koja je otvorena 12. marta, rezultat je uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU, te predstavlja kontinuitet promocije nacionalne umetnosti i kulturne baštine. Fokusirajući se na umetnika Uroša Predića, čiji je rad neraskidivo povezan s obema institucijama, izložba je prilika da se otkrije njegovo dostojanstvo svakidašnjice kroz različite aspekte njegovog stvaralaštva.

Posetioci će imati priliku da vide dela iz brojnih kolekcija, uključujući i privatne, koja do sada nisu bila dostupna široj javnosti. Kroz različite celine, poput anegdotskih i socijalnih scena, religioznog slikarstva, portreta i tema iz nacionalne istorije, otkriće Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i najpoznatija dela poput “Devojka na studencu”, “Kosovka devojka”, “Nadurena devojčica”, te mnoga druga koja su obeležila srpsku vizuelnu kulturu.

Posebno je značajno što će posetioci imati priliku da vide i rekonstrukciju ikonostasa crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju, zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Uroš Predić, spojivši realizam i idealizam, ostavio je neizbrisiv trag u srpskom kulturnom i umetničkom životu. Njegova dela, bilo da su u žanru religioznih kompozicija, portreta ili istorijskih scena, prikazuju njegovu ljubav prema naciji i težnju ka stvaranju boljeg društva.

Izložba će biti otvorena do 26. maja, uz bogat prateći program koji uključuje predavanja i radionice. Posetite Galeriju SANU i uplovite u svet Uroša Predića, umetnika čije je dostojanstvo svakidašnjice inspiracija i danas.

Ko je bio Uroš Predić?

Uroš Predić, rođen u Orlovatu, stvarao je svoje umetničko delo u različitim prostorima, od rodne Vojvodine do Beča i Beograda. Bio je prvi stipendista Matice srpske za umetnost, ali je nakon uspešne karijere u Beču kao profesor na Akademiji, odlučio da se vrati u Srbiju. Njegov povratak obeležen je velikim rodoljubljem i željom da kroz svoje slike menja društvenu stvarnost i unapredi srpsku kulturu.

“Kosovka devojka”, možda najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, simbolizuje njegovu sposobnost da kroz likovnu umetnost oživi nacionalnu istoriju i tradiciju. Dela poput “Nadurena devojčica” i “Siroče na majčinom grobu” duboko su usađena u nacionalno sećanje kao dela koja istovremeno oslikavaju i dirljive ljudske sudbine i širu društvenu sliku svog vremena.

Predić je takođe bio poslednji pravoslavni ikonograf, stvarajući dela religioznog slikarstva koja su ostala značajna u srpskoj umetničkoj baštini. Tri njegova dela iz tog perioda, poput monumentalnog prikaza Svetog Dimitrija, prikazana su prvi put pred publikom na ovoj izložbi.

Svojom veštinom portretisanja, Predić je uspeo da otkrije dubinu ličnosti i duše svojih modela, bilo da su to bili prijatelji, vladari ili deca. Izložba takođe prikazuje manje poznata dela poput veduta Beograda tokom Prvog svetskog rata, ženskog akt, crteža i skica, pružajući posetiocima širok uvid u umetnikovu raznoliku i bogatu karijeru.

Uroš Predić je verovao da istinom i lepotom može da se stvori bolje društvo, a njegovo dostojanstvo svakidašnjice ostalo je upisano u srpsko kulturno, umetničko i društveno sećanje kao deo najznačajnijih likovnih stvaralaca i dobrotvora svoje ere.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta je da Vinči zapravo želeo da kaže portretom Mona Lize?

Sledeći članak

Beogradska premijera predstave “Režim ljubavi” u Bitef teatru

Ne propustite

Beogradska premijera predstave “Režim ljubavi” u Bitef teatru

Beogradska premijera predstave Kruševačkog pozorišta „Režim ljubavi“ po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Snežane

Šta je da Vinči zapravo želeo da kaže portretom Mona Lize?

Pojedini naučnici smatraju da se proučavanjem mogu uočiti kodovi na slici, koji

Zavirite u impozantan dom francuskog slikara Kloda Monea

Po njegovoj slici nazvan je jedan umetnički pravac, a njegova dela obeležila