/

Kratak istorijat BMW

Ime BMW sinonim je za zadovoljstvo u vožnji, ali šta je zapravo skraćenica za ovaj akronim i kako je nastalo ime BMW? U nastavku pročitajte zanimljivu priču o imenu auto kompanije.

Akronim BMW je skraćenica za „Bayerische Motoren Werke GmbH“, što se otprilike prevodi kao Bavarska kompanija za proizvodnju motora. Ime je za kompaniju u nemačkoj pokrajini Bavarska, te za motore različite primene.

Foto: Arhiva

Današnji BMV AG vodi poreklo od kompanije Rapp-Motorenverke GmbH, koja je počela da proizvodi motore za avione 1913. Tokom Prvog svetskog rata, Rapp je snabdevao vazduhoplovstvo Nemačkog carstva. U to vreme, automobili se još nisu postali mejnstrim. Ako se putovalo kopnom, putovalo se isključivo vozom.

Foto: Pinterest

Naziv BMW nestaje – na neko vreme, u avgustu 1918.

„Baierische Motoren Werke GmbH“ postaje deoničarska korporacija. Ali kraj Prvog svetskog rata zaustavio je izgradnju avionskih motora, pošto je Versajskim ugovorom Nemačkoj bilo zabranjeno da ih proizvodi. Tako je BMW preusmerio fokus na železničke kočnice i ugrađene motore.

Ovo je bilo toliko uspešno da je berlinska kompanija za kočnice Knorr-Bremse AG preuzela većinsko vlasništvo nad BMW-om 1920. godine, integrisala kompaniju i preselila se u Minhen. Baierische Motoren Werke GmbH kao nezavisna kompanija je privremeno nestala sa scene – doduše ne zadugo.

Foto: Arhiva

Osnivanje BMW-a ima zapravo dva začetka

Godine 1922, glavni investitor i pionir izgradnje aviona, bečki investitor Kamilo Kastiljoni, bio je glavni akcionar Knorr-Bremse AG. Kupio je ime kompanije BMW i preuzeo poslove izgradnje motora, zajedno sa zaposlenima, proizvodnim pogonima i logotipom kompanije, i sve preneo na BFW, Baierische Flugzeugwerke AG. Iste godine, kompanija se uselila u fabričke zgrade BFW-a u Lerchenauer Strasse i promenio naziv u Baierische Motoren Werke AG. I tako se ime BMW po drugi put našlo u registru.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

KVALITET I LEPOTA: Manjine „Boondewa“ torbe po italijanskoj meri, osvojile Srbiju

Sledeći članak

Automobil sa vratima frižidera: Isetta – najčudnije prevozno sredstvo u istoriji

Poslednje od Auto