Istorijat BMW – šta se krije iza naziva gigantske auto kompanije?

Početak
29/05/2022

Ime BMW sinonim je za zadovoljstvo u vožnji, ali šta je zapravo skraćenica za ovaj akronim i kako je nastalo ime BMW? U nastavku pročitajte zanimljivu priču o imenu auto kompanije.

Akronim BMW je skraćenica za “Bayerische Motoren Werke GmbH”, što se otprilike prevodi kao Bavarska kompanija za proizvodnju motora. Ime je za kompaniju u nemačkoj pokrajini Bavarska, te za motore različite primene.

Foto: Arhiva

Današnji BMV AG vodi poreklo od kompanije Rapp-Motorenverke GmbH, koja je počela da proizvodi motore za avione 1913. Tokom Prvog svetskog rata, Rapp je snabdevao vazduhoplovstvo Nemačkog carstva. U to vreme, automobili se još nisu postali mejnstrim. Ako se putovalo kopnom, putovalo se isključivo vozom.

Foto: Pinterest

Naziv BMW nestaje – na neko vreme, u avgustu 1918.

“Baierische Motoren Werke GmbH” postaje deoničarska korporacija. Ali kraj Prvog svetskog rata zaustavio je izgradnju avionskih motora, pošto je Versajskim ugovorom Nemačkoj bilo zabranjeno da ih proizvodi. Tako je BMW preusmerio fokus na železničke kočnice i ugrađene motore.

Ovo je bilo toliko uspešno da je berlinska kompanija za kočnice Knorr-Bremse AG preuzela većinsko vlasništvo nad BMW-om 1920. godine, integrisala kompaniju i preselila se u Minhen. Baierische Motoren Werke GmbH kao nezavisna kompanija je privremeno nestala sa scene – doduše ne zadugo.

Foto: Arhiva

Osnivanje BMW-a ima zapravo dva začetka

Godine 1922, glavni investitor i pionir izgradnje aviona, bečki investitor Kamilo Kastiljoni, bio je glavni akcionar Knorr-Bremse AG. Kupio je ime kompanije BMW i preuzeo poslove izgradnje motora, zajedno sa zaposlenima, proizvodnim pogonima i logotipom kompanije, i sve preneo na BFW, Baierische Flugzeugwerke AG. Iste godine, kompanija se uselila u fabričke zgrade BFW-a u Lerchenauer Strasse i promenio naziv u Baierische Motoren Werke AG. I tako se ime BMW po drugi put našlo u registru.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Prethnodni članak

Zašto je san važan i šta se dešava organizmu ako ne spavamo dovoljno?

Sledeći članak

Automobil sa vratima frižidera: Isetta – najčudnije prevozno sredstvo u istoriji

Ne propustite

Skriveni dragulji Pariza: Tajne destinacije za vintidž kupovinu

Ko obožava vintage komade i često posećuje druge države u potrazi za

Kako se osloboditi stresa – bolesti 21. veka?

Stres važi za modernu bolest 21. veka, često možemo čuti kako su

Da li biste isprobali novi beauty brend Bele Hadid?

Da uticajne ličnosti iskaču iz zone komfora, ali i svoje branše više