Foto: Pinterest/Holley Smith

Imamo odgovor na pitanje – da li nam i tokom ovog leta prete razorne superćelijske oluje?

Početak
21/05/2024

Superćelijske oluje koje su se dogodile u julu 2023. opustošile su pojedine delove Srbije, a kako tvrde stručnjaci, u potpunosti je realno da se dogode i tokom ove sezone.

Šta su zapravo superćelijske oluje?

Ove snažne oluje, koju karakterišu ekstremno jaki vetrovi, grmljavina i kiša, ostavile su tokom prethodne letnje sezone pravile haos za sobom – čupale su drveće iz zemlje, kidale električne vodove, lomile prozore, uništavale krovove… a protutnjala je kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju za samo 12 sati.

Superćeliski oblaci, osim fascinatnog izgleda, karakterišu snažne uzlazne struje koje rotiraju unutar oblaka. Najčešće se javljaju u centralnim delovim SAD tokom proleća, kada su prisutna umerena ili jaka atmosferska polja vetra, vertikalne promene u pravcu ili brzini vetra i nestabilnost. Zato je bilo pravo čudo što je došla i do Balkana.

Stepen i vertikalna distribucija vlažnosti, nestabilnosti i vetrovi imaju značajan uticaj na tip oluje, uključujući i superćelijske. Generalno, superćelijske oluje definiše mezociklon ili područje rotirajućih, jakih uzlaznih vetrova unutar grmljavinske ćelije, koji utiču na nastanak, održavanje i jačinu oluje.

Krajnja forma superćelijskih oluja je vrtlog ekstremno jakog vetra koji na svom putu uzrokuje razaranje, odnosno tornado.

Foto: Pexels

U Srbiji je zabaležen samo nekoliko puta, i to samo u Vojvodini, ali se njegova brzina i snaga ne mogu meriti sa tornadima koji se formiraju iznad Američkog kontinenta. Za njihov razvoj potrebna je prostrana ravnica bez velikih prepreka, što u Srbiji nije slučaj.

Ovaj tip oluja, piše Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA), može trajati nekoliko sati, biti veoma intenzivna i prelaziti stotine kilometara neočekivano brzo.

Iako deluje kao nešto potpuno novo na našim prostorima, superćelijske oluje nisu tako retke u Evropi, a meteorolozi upozoravaju da bi zbog klimatskih promena mogle da postanu sve češće.

Kako da otkrijete sami da nam prete superćelijske oluje?

Ukoliko tokom juna meseca u Jadransko ili Egejsko more uđete bez potrebe da se prethodno “kvasite” i lepo pripremite za ulazak u vodu, odnosno ako tada njena temperatura bude dosta visoka (oko 26 stepeni), postoji velika verovatnoća da će se superćelijska oluja desiti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ljubav koju je ubio rat u Jugoslaviji: priča o “sarajevskom Romeu i Juliji”

Sledeći članak

Spasite svoju kožu: besplatni pregledi mladeža u 13 gradova Srbije

Ne propustite

Dom Jovana Cvijića – mala kuća u centru Beograda seća na najučenijeg Srbina

Naša država može da se pohvali nizom znamenitih i značajnih ljudi koji

Ako planirate autobusom kroz Evropsku uniju, morate znati novo pravilo za putnike

Od 1. juna na snagu je stupilo novo pravilo vezano za količinu

“Trenerke su ti fejk…” O siromaštvu duše društva govori nam majka jednog dečaka iz IV razreda

Da li su robne marke i trendovi koji ih prate odgovorni za