GUCCI trio koji “miriše” na proleće prošlog vremena

Početak
18/02/2024

Proleće nam se bliži, a sa njim i odabir najlepših modnih dodataka koji asociraju na ovo doba godine. Gucci ima savršeni trio kada su torbe u pitanju, koje su se nekada nosile, a koje su doživele svoj naročiti procvat tokom poslednjih godina.

One imaju daleku istoriju, staru više od 50 godina, a danas imaju i svoje rekreirane parove, koji su postali prepoznatljivi u modnom svetu. Ovi komadi nisu pristupačni, ali neka vam budu inspiracija za potencijalni odabir određene torbe u narednom periodu. Naravno – nikada nemojte kupovati kopije.

Kako u potpunosti izgleda ova kolekcija iz prošlog veka, možete pogledati na OVOM LINKU.

1. The Bamboo (specifična torba idealna za lepo vreme)

Torba od bambusa jedan je od najtrajnijih i najpopularnijih Gucci dizajna. Prvi put se pojavila 1947. godine – tada poznat po svom proizvodnom broju ‘0633’ – i od tada je rekreiran mnogo puta, postajući modni dodatak koji ste morali da imate tokom 50-ih i 60-ih godina.

A black and white pony skin and leather Bamboo bag, Gucci, probably 1970s. Sold for £1,062.50 on 1 October 2014 at Christie’s Online

Od tada je krasila crvene tepihe širom sveta. U februaru 2022. torba je ponovo izdata u nizu veličina i boja, što je izazvalo oživljavanje interesovanja na tržištu.

2. The Horsebit

Do 1950-ih, Gucci je eksperimentisao sa motivima inspirisanim konjičkim trkama i jahanjem. Među najprepoznatljivijim od njih je dizajn torbe na fotografiji ispod, sa dvostrukim prstenom i šipkicama koje su se prvi put pojavile na Gucci mokasinama 1953. godine. Od tada, ovakav motiv krasi širok spektar Gucci kreacija, od torbi i finog nakita do raznih dodataka.

From the Gucci Archive, a shoulder bag in red palmellato calfskin with silver clamp, first half of the 1950s. Photo: Courtesy of Gucci Vault

Prvi put lansirana 1955. godine, ova torba bila je samo trenutni hit.

– Ove male torbe preko ramena bi ručno sastavio svaki majstor u radionici u Firenci – objašnjavaju modni stručnjaci, pa iz tog razloga i nije imala preveliku popularnost u odnosu na The Bamboo.

3. The “Jackie

Gucci torba u obliku polumeseca je prvi put predstavljena davne 1961. godine i ima prepoznatljivi cilindrični klip od zlata ili srebra i podesivi kaiš za rame.

A brown GG monogram canvas and black leather ‘Jackie’ bag with silver hardware, Gucci, circa 2000. Sold for $2,142 on 16 February 2023

Ovaj model torbe postao je pravi hit tokom 60ih godina i to ostao do dana današnjeg na tržištu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tommy Hilfiger je majstor marketinga

Sledeći članak

Pripremamo se za proleće uz listu najpoželjnijih detalja

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je