GUCCI trio koji “miriše” na proleće prošlog vremena

Početak
18/02/2024

Proleće nam se bliži, a sa njim i odabir najlepših modnih dodataka koji asociraju na ovo doba godine. Gucci ima savršeni trio kada su torbe u pitanju, koje su se nekada nosile, a koje su doživele svoj naročiti procvat tokom poslednjih godina.

One imaju daleku istoriju, staru više od 50 godina, a danas imaju i svoje rekreirane parove, koji su postali prepoznatljivi u modnom svetu. Ovi komadi nisu pristupačni, ali neka vam budu inspiracija za potencijalni odabir određene torbe u narednom periodu. Naravno – nikada nemojte kupovati kopije.

Kako u potpunosti izgleda ova kolekcija iz prošlog veka, možete pogledati na OVOM LINKU.

1. The Bamboo (specifična torba idealna za lepo vreme)

Torba od bambusa jedan je od najtrajnijih i najpopularnijih Gucci dizajna. Prvi put se pojavila 1947. godine – tada poznat po svom proizvodnom broju ‘0633’ – i od tada je rekreiran mnogo puta, postajući modni dodatak koji ste morali da imate tokom 50-ih i 60-ih godina.

A black and white pony skin and leather Bamboo bag, Gucci, probably 1970s. Sold for £1,062.50 on 1 October 2014 at Christie’s Online

Od tada je krasila crvene tepihe širom sveta. U februaru 2022. torba je ponovo izdata u nizu veličina i boja, što je izazvalo oživljavanje interesovanja na tržištu.

2. The Horsebit

Do 1950-ih, Gucci je eksperimentisao sa motivima inspirisanim konjičkim trkama i jahanjem. Među najprepoznatljivijim od njih je dizajn torbe na fotografiji ispod, sa dvostrukim prstenom i šipkicama koje su se prvi put pojavile na Gucci mokasinama 1953. godine. Od tada, ovakav motiv krasi širok spektar Gucci kreacija, od torbi i finog nakita do raznih dodataka.

From the Gucci Archive, a shoulder bag in red palmellato calfskin with silver clamp, first half of the 1950s. Photo: Courtesy of Gucci Vault

Prvi put lansirana 1955. godine, ova torba bila je samo trenutni hit.

– Ove male torbe preko ramena bi ručno sastavio svaki majstor u radionici u Firenci – objašnjavaju modni stručnjaci, pa iz tog razloga i nije imala preveliku popularnost u odnosu na The Bamboo.

3. The “Jackie

Gucci torba u obliku polumeseca je prvi put predstavljena davne 1961. godine i ima prepoznatljivi cilindrični klip od zlata ili srebra i podesivi kaiš za rame.

A brown GG monogram canvas and black leather ‘Jackie’ bag with silver hardware, Gucci, circa 2000. Sold for $2,142 on 16 February 2023

Ovaj model torbe postao je pravi hit tokom 60ih godina i to ostao do dana današnjeg na tržištu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tommy Hilfiger je majstor marketinga

Sledeći članak

Pripremamo se za proleće uz listu najpoželjnijih detalja

Ne propustite

Nakit koji je pristupačan, a poznate ličnosti ga rado nose

Zašto nakit mora da bude skup da bi bio nošen, u trendu

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,