Foto: Promo

Gala operski koncert “Pučinijevih 12 strana ljubavi”, 14. februara na Kolarcu

Početak
03/01/2024

Ekskluzivni gala operski koncert, “Pučinijevih 12 strana ljubavi”, biće održan 14. februara 2024. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa početkom u 20 časova, povodom obeležavanja 100 godina od smrti ovog velikog kompozitora.

Ovo će biti poseban muzičko-scenski događaj, na kome će nastupiti poznati svetski tenori Dario di Vijetri i Gjorgji Cuckovski, naš sopran Marija Jelić (koja je i idejni tvorac programa), Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” uz vođstvo poznatog italijanskog dirigenta Mauricija Kolasantija, u režiji Dejana Proševa. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarca, prodanjim mestima Ticket Vison-a i onlajn na tickets.rs.  

Povodom ovog koncerta, sopran Marija Jelić je izjavila: “Najveći san mi je da u svakom nastupu prenesem poruku koju imam kroz umetnost i reči. S tim u vidu 14. februara, na Dan zaljubljenih, sa mojim dragim kolegama izvešću koncert pod nazivom “Pučinijevih 12 strana ljubavi”, kao omaž posvećen stogodišnjici smrti ovog velikog kompozitora. Izvešćemo arije i duete iz njegovih 12 opera koje je komponovao, a 12 je broj koji poseduje veoma veliku simboliku, od 12 apostola iz Svetog pisma, 12 bogova sa Olimpa, 12 izraelskih plemena u Bibliji, itd. Pokušaćemo da se kroz koncert konceptualno osvrnemo na Fromovu knjigu “Umeće ljubavi” i da dočaramo ljubav publici sa svih strana, jer po Fromu ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi; to je stav, orjentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi.”

Naša operska umetnica Marija Jelić već ima impresivnu karijeru: nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom na koncertu u Kolarčevoj zadužbini; Sofiijskom filharmonijom,  održala je solistički koncert u Karnegi holu u oktobru 2021; nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, 2023. je nastupila u MTS Dvorani u ulozi Madalene u operi “Andre Šenije”, kao i širom sveta, u Meksiku, Italiji, Severnoj Makedoniji itd. Ispraćena je ovacijama u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana u Aziji, Lotte hall u Seulu gde je nastupala u koncertnom izvođenju Pučinijeve opere “Boemi” sa glavnom ulogom Mimi koju je već ranije izvodila i u Srbiji, Izraelu i Estoniji. Prethodne godine je debitovala u ulozi Grofice u Mocartovoj operi “Figarova ženidba” u Severnoj Karolini (SAD).

Foto: Promo

Priznati italijanski tenor, rado viđen u Beogradu, Dario di Vietri, rođen je u Bariju 1984. godine. Studirao je na Konzervatorijumu u Milanu pod rukovodstvom Vitorija Teranove, u Školi opere Teatro Comunale u Bolonji, kod Lučana Pavarotija, a od 2012. kod Brune Baglioni u Rimu. Na koncertima ga prate Serđo La Stela (Rimska opera) i Nelson Gvido Kalci (Milanska skala). Kao pobednik takmičenja “Una voce per l’Arena” tenor Dario Di Vietri debitovao je u Areni di Verona kao Kalaf u Turandotu u režiji F. Zefirelija u leto 2014. To je dovelo do mnogih angažmana širom Italije i širom sveta: Arena di Verona, Opera di Roma, San Karlo od Napulja, Petruceli iz Barija, Grčka nacionalna opera, Narodno pozorište u Bogradu, Nacionalna opera Bukurešta, Državna opera u Ankari, Kairska opera, Dubai Opera, Poljska nacionalna opera gde peva uloge protagonista kao što su Radames u Aidi, Kavaradosi u Toski, Pinkerton u Madam Baterfaj,… Di Vietri konstantno nastupa širom sveta u poznatim dvoranama sa eminentnim umetnicima.Gjorgji Cuckovski je priznati tenor sa prostora Balkana, prvak opere u Skoplju (Severna Makedonija). Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, specijalizovao je opersko pevanje u Beču. U periodu 2010-2014 bio je predsednik Upravnog odbora Makedonske opere i baleta i umetnički direktor opere od 2014-2018. Bio je i umetnički selektor muzičkog programa Ohridskog letnjeg festivala 2018. godine. Cuckovski je prvak makedonske opere i njegov repertoar obuhvata sve naslovne tenorske uloge te kuće. Na međunarodnoj sceni debitovao je 2006. u Italiji, a od tada je nastupao u Novari, Lečeu, Brindiziju i Taormini, kao i na Pučinijevom festivalu u Tore del Lagu. Međunarodni angažmani ga vode u Tursku (sa Istanbulskim simfonijskim orkestrom), Bugarsku (sa Narodnom operom u Sofiji i Operom u Varni), Francusku, Rusiju, Portugal, Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Kinu (sa Šangajskom filharmonijom),  Indoneziju, Japan, Koreju i SAD gde 2016. godine ima solistički resital u Njujorku. Scenu deli sa brojnim operskim zvezdama.

Mauricio Kolasanti je na međunarodnoj sceni prepoznat kao jedan od najdinamičnijih dirigenata svoje generacije. Nadaleko je poznat po svojim interpretacijama savremene muzike. Kolasanti je takođe poznat po svojim dobrim izvedbama dela velikana italijanske opere.   Sarađivao je sa mnogim vodećim ansamblima i istaknutim orkestrima, dirigovao na mnogim vodećim mestima širom sveta, uključujući, London, Napulj, Karnegi Hol u Njujorku, Teatro dell’Opera u Rimu,…. Radio na vodećim akademskim institutima kao što su Kraljevska muzička akademija u Londonu i Muzički univerzitet u Majamiju, Muzički univerzitet Ilinoisa. Ima bogatu diskografiju, a kao kompozitor Mauricio Kolasanti dobio je mnogo naloga za komponovanje simfonijskih numera i kamernih dela. U martu 2023. premijerno je izveden njegov komad “R-Inside” posvećen Sergeju Vasiljeviču Rahmanjinovu sa Simfonijskim orkestrom Sanrema.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Čestitka Duška Radovića za Novu godinu je i danas najlepša

Sledeći članak

Izdvajamo – pet najlepših balada o Beogradu

Ne propustite

Za sve ljubitelje Formule 1 – konačno se zna kada izlazi film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi

Film prati život penzionisanog vozača Sonija Hejsa, kojeg igra holivudski velikan, koji

Iskreno o trećoj sezoni serije “Bridgerton” –  modni osvrt na detalje koji su vam možda promakli

Pre samo par dana svet umetnosti i kinematografije ponovo je uzburkao dobro

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,