Foto: Wikipedia/Public domain

Buntovnik na sceni i van nje: Ko je zapravo bio Elvis Prisli?

Početak
30/04/2023

Verovatno vam se nekada u životu desilo da ste oduševljeni nekom ličnošću iako je ona odavno napustila ovaj svet. Za takve ljude ne možemo reći da su zvezde, jer zvezde svakako u nekom trenu “padnu”. Ali za njega možemo reći ono što svakako svi govore kada čuju njegovo ime. A to je da je bio kralj.

Elvis Prisli je, u svoje vreme, bio ono što dolazi nakon kiše. Nije baš bio ni sama duga. Bio je i; povetarac, mokre ulice, ponovni izlazak ljudi na ulice nakon nevremena i na samom kraju – bio je sunce, duga. On je bio rolerkoster godišnjih doba, i pošto nema čoveka koji nije čuo za njega, slobodno možemo reći da je zaista bio Kralj. Istina je da su ga tako zvali jer se Rock ‘n’ Roll praktično po njemu poznaje, međutim, on je bio i kralj mode. Postavio je određene modne trendove koji se i dan danas u velikoj meri prate.

Foto: Twitter @ThatEricAlper

Ko je zapravo bio Elvis i šta znamo o njemu?

Kralj rokenrola, kako ga svi znamo, poznat po svom poletnom ponašanju kao i modnom pravcu koji je sam stvorio, naravno, i raskošnom glasu, rođen je 8. januara 1935. godine, a iza sebe je ostavio, ne samo svoje pesme, već i svoje ljubavne priče, zanimljivosti u vezi života koje će se vekovima prepričavati. Takav je bio – magičan i pomalo večan.

Postoji više knjiga koje svedoče o njemu i njegovom životu a svaka govori o tome da je imao vrlo buran, haotičan život, što i nije naročito čudno za pevača kao što je on. Kao mali je maštao o životu koji je kasnije živeo, ali ga je možda ta mašta i odvela u ponor u kom se pred kraj života nalazio. Ipak, mi smo tu da ga pamtimo po lepom i po svemu što je uradio, što za muzički pravac čiji je pionir, što za modu koja je prepoznatljiva i danas.

Foto: wikimedia.org

Elvis je i u ljubavi bio buntovnik kakav je bio i na sceni. Emocije su bile intenzivne – jer da nisu, kako bi sve te pesme pevao sa tolikom strašću i osećajem? Bio je neukrotiv i svaka žena sa kojom je bio je to znala. Ali nisu marile. Neke je privlačila njegova slava, neke stas i držanje, neke stil.. Bio je magnet za prelepe žene koje svakako nije voleo. Imao je, govorilo se, pravu ljubav, ali shodno svojim postupcima ne može se reći da je bilo tako. Njegovi odnosi sa ženama se romantizuju i govori se o tome kao o nečemu što je, manje više, za to vreme i za poznate ličnosti tadašnjice – bilo normalno.

Mada, koliko je bilo? Svoju ženu Prisilu upoznao je kada je ona imala 14 godina i govorio je da je ona dovoljno mlada da može da je oblikuje u idealnu ženu. Taj ideal je bio produkt njegovih ličnih ideja, a ona je bila njegova lutka. Prisila je u više intervjua rekla da se nikada nije pojavila pred njim bez šminke i da se nije presvlačila kada je on tu – njega je interesovalo samo finalni produkt. Jasno nam je da su ga žene obožavale, ali da je Elvis u današnje vreme popularan – verujemo da bi bilo drugačije.

Foto: Tumblr/ mmotel6

Danas žene mnogo više cene i poštuju sebe i mada ima onih koje bi se svega odrekle samo da budu sa muškarcem kao što je on, opet ima više onih koje bi se odrekle svega, samo da vole i poštuju sebe.

Ženu je toliko puta prevario, u isto vreme je znao da ima i po 2-3 ljubavnice. U vezi njegovog ljubavnog života ne postoji ništa što bi moglo da se romantizuje, a nažalost se to još uvek događa. Nakon što ga je slava ponela, počeo je da boluje od depresije, postao i narkoman i alkoholičar i više ga ništa nije činilo onim Elvisom koji je bio kada je bio na vrhuncu svoje karijere.

Ipak, za modu, kao i za istoriju muzike i umetnosti generalno – učinio je mnogo i to mu se ne može osporiti. Iako ni sam nije bio svestan svog uticaja već je sve radio po svom osećaju, onako kako su ga akordi navodili.

Foto: Tumblr/presleypictures

Ono što je zanimiljivo, da i danas, posle toliko godina, kada vidimo nekoga ko ima frizuru koju ja je na sličan način stilizovana kao što je to radio Elvis, odmah znamo ko je bio uzor i od koga sve te ideje potiču. Snažan uticaj se i dalje oseća, a o tome svedoči i činjenica da postoji i sendvič koji je nazvan po Elvisu. Jednostavno se zvao “Elvis” i ima razne varijacije. Zbog toga što je Elvis bio ljubitelj kikiriki putera, sendvič je obavezno bio namazan kikiriki puterom na koji se ređala slanina i kolutovi banane.

O njemu se može pisati i govoriti danima i verovatno ne bismo mogli da ispričamo sve. Njegov život je bio toliko sadržajan, ispunjen i pomalo težak, ma koliko se činilo sa strane da to nije tako. Nadamo se da će još dugo ostati upamćen i da će se njegova muzika slušati na pravi način, s velikom emocijom, s čašom vina i uz poneku suzu – jer se takva muzika drugačije ne može slušati. S pravom su ga zvali Kraljem i verujemo da još dugi niz godina niko neće moći da bude ni slično onome što je on bio.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Od pesnika sela do princa ruske poezije: Intrigantne stvari iz života Sergeja Jesenjina

Sledeći članak

Da li je profesor Kosta Vujić postojao? Zanimljiva priča o jednom šeširu

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na