Foto: Pinterest/Home with Holliday

Ako nemate inspiraciju za dekoraciju uskršnje trpeze, donosimo vam najlepše ideje

Početak
04/05/2024

U nedelju, 6. maja, proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs. Obeležavanje ovog praznika odlikuje puno pozitivne energije, radosti i sreće. Jedan od načina da unesete pozitivnu energiju u svoj dom je neizostavno dekorisanje doma.

Živopisne boje su jedna od prvih asocijacija kada se govori o ovom prazniku. S’ obzirom da se proslavlja u proleće, za dekoraciju doma može vam biti potrebno malo cveća i puno kreativnosti. Jednostavan, a opet upečatljiv detalj su vaskršnji venčići. Posebnu atmosferu dobićete dodavanjem ljubičastih cvetova – veruje se da privlače sreću.

Foto: Pinterest

Ovi venčići su danas dobili svoje različite varijante. Ukoliko ne želite venčić od prirodnog cveća, druga opcija su šarena jaja od stiropora.

Foto: Pinterest/ thehousethatlarsbuilt.com

Jedan od upečatljivih detalja je i uskršnje drvo. Ukoliko sami želite da ga napravite, sve što će vam biti potrebno jeste malo vremena i kreativnosti, jedna grana, malo boje i plastičnih jaja. Ukrašavanje je na vama, tako da možete dodati i razne ukrase u obliku pilića ili zečeva.

Foto: Pinterest/ marthastewart.com

Staklene dekoracije će posebno doprineti sofisticiranosti vašeg doma. Odličan primer za to su staklene teglice. Teglicu napunite plastičnim uskršnjim jajima i tu dodajte procvetale grane. Teglicu može zameniti i vaza ili bilo koja druga providna posuda.

Foto: Pinterest/ boredpanda.com

Postoji mnogo varijacija, tako da možete staviti plastična jaja i malo cveća i u posude od voća. Još jedan od načina je i ukrašavanje drvenih platoa ili poslužavnika. Za ovaj tip ukrašavanja trebaće vam malo šargarepe od stiropora, različitih procvetalih grančica, plastičnih jaja i plišanih figurica zeke. Ukoliko to upotpunite mirisnim svećama dobićete jedinstven uskršnji detalj.

Uskršnja dekoracija stola

Da biste upotpunili dom prazničnom atmosferom, neophodno je dekorisati i trpezarijski sto. Ukrašavanje stola se najčešće bazira na uskršnjim simbolima. Tako se na stolu neizostavno nalaze jaja, vaskršnje drvo, cvetni aranžmani, puno pletenih korpica i motivi poput zeka ili pilića. Kombinacije su različite – od toga da jaja možete pronaći na centralnom delu stola do toga da se nalaze u pojedinačnim tanjirima.

Foto: Pinterest/ homeinspo27

Ukoliko više volite jednostavnije i elegantnije varijante dekorisanja stola, odličan izbor su bela i pastelne boje, sa manje detalja.

Foto: Pinterest/ lovelyharbor.com

Posebna pažnja poklanja se i dekorisanju salveta. Pored izbora boje, veoma je bitno i kako ćete ih složiti i da li ćete im dodati neki od uskršnjih detalja.

Foto: Pinterest/ celebratingeverydaylife.com

Serviranje escajga, takođe, doprinosi dekoraciji uskršnjeg stola. Potrudite se da odaberete escajg koji će biti usklađen sa tanjirima i čašama na stolu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Beograd, 3. maj – tišina i kiša za prerano usnule Anđele

Sledeći članak

Stari običaji – šta raditi po buđenju i tokom dana Vaskrsa

Ne propustite

Plamen prošlosti i dalje tinja na Kosančićevom vencu – kako je uništena Narodna biblioteka Srbije?

Prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, zgrada Biblioteke izgorela je do

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su

Bez srpskog “kralja makaza” domaća moda prepuštena Zapadu

Od dana kada je preminuo Aleksandar Joksimović – srpski Dior, odnosno “kralj