Foto: Pinterest/Etsy

Predstavljamo vam šest modernih tehnika za farbanje jaja

Početak
02/05/2024

Vaskrs se smatra najvećim i najradosnijim hrišćanskim praznikom. Ove godine Vaskrs se proslavlja 5. maja. Još od 16. veka u Srbiji se proslava Hristovog vaskrsenja povezuje sa običajem bojenja jaja. Domaćice iskazuju svoju kreativnost tako što različitim tehnikama ukrašavaju jaja.

Tehnike koje se primenjuju prilikom bojenja jaja sve su inovativnije. Danas se na trpezama mogu videti od tradicionalnih tehnika bojenja jaja lukovinom i vinom, preko klasičnih boja za jaja, do modernih tehnika kao što su dekupaž i ombre. Predstavićemo vam šest modernih tehnika koje vam mogu pomoći da vaskršnju korpu sa jajima ove godine učinite unikatnom.

Tehnika Galaksija

Iako izgleda kao veoma zahtevna tehnika, da biste ofarbali jaja potrebno vam je par boja i malo strpljenja. Za ovu tehniku se koriste tempere i boje u prahu. Jaje se prvo premazuje crnom bojom, dok je sve ostalo na vama – uzmite jedan sunđer i nijansirajte po vašoj želji.

Tehnika metalik bojenja

Foto: Pinterest/Better Homes and Gardens 

Za ovu tehniku vam je potrebno mastilo u boji na bazi alkohola i aplikator sa sunđerom za nanošenje mastila. Da bi jaje uspešno upilo mastilo, potrebno je da jaje bude nešto svetlije boje.

Fizzy tehnika

Za bojenje jaja ovom tehnikom potrebna su vam dva kalupa za mafine – jedan u kome ćete mešati boje i jedan za jaja. Ukoliko ih nemate, možete upotrebiti bilo koje druge činijice. Od sastojaka su vam potrebni prašak za pecivo, sirće i boje za hranu.

Ombre tehnika

Jedna od najpopularnijih modernih tehnika za farbanje jaja je neizostavna ombre tehnika. Ova tehnika spada i u jednu od najjednostavnijih tehnika. Potrebna vam je voda, boja za farbanje jaja i sirće. Postepenim umakanjem jajeta i dodavanjem vode dobija se nijansiranje, koje obeležava ombre tehniku.

Chinoiserie tehnika

Foto: Pinterest/Alice & Lois

Chinoiserie je termin koji se koristi za dizajne koji su inspirisani kineskim i istočnoazijskim uticajem. Ova tehnika je inspirisana klasikom – tamno plavom i belom bojom. Za ovu tehniku su vam potrebne posebne salvete i specijalni lepak.

Tehnika mermer

Foto: Pinterest/Kate Beavis

Ova tehnika je poznata širom sveta, tako da ima više varijanti. Jedna od varijanti uključuje lak za nokte. Potrebno je u mlaku vodu dodati par kapljica laka za nokte i postepeno umakati jaje. Kod nas je poznatija varijanta koja uključuje lukovinu, list belog papira, najlon čarape i gumice. Potrebno je iseckati lukovinu i list papira na sitne komadiće, jaje pokvasiti, umočiti – prvo u papir, zatim u lukovinu i potom ubaciti u čarapu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ni traga od uranka: kako se u Srbiji nekada proslavljao 1. maj?

Sledeći članak

Zašto je današnji dan najtužniji u hrišćanstvu?

Ne propustite

Plamen prošlosti i dalje tinja na Kosančićevom vencu – kako je uništena Narodna biblioteka Srbije?

Prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, zgrada Biblioteke izgorela je do

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su

Bez srpskog “kralja makaza” domaća moda prepuštena Zapadu

Od dana kada je preminuo Aleksandar Joksimović – srpski Dior, odnosno “kralj