Foto: Pinterest/ @Elevate_Essence_101

Zbog čega je dobro spavati na svilenim jastučnicama?

Početak
16/03/2024

Svila je oduvek važila za simbol prestiža, međutim, u spavaćoj sobi, osim luksuznog osećaja, svilena posteljina pruža brojne benefite. Spavanje na svilenoj jastučnici, konkretno, dobro je za kožu, kosu i budžet, a u nastavku detaljnije pročitajte i zašto je tako.

Čista svila je proizvodi od vlakana čaure svilene bube, koja sadrže fibroin, prirodan protein koji ulazi u sastav naše kože i kose, pa su hipoalergenske svilene jastučnice idealan materijal za spavanje.

Direktno delovanje svilene jastučnice na stanje kože lica:

  • Hidratacija kože – svila održava prirodnu vlažnost i hidrataciju kože, za razliku od pamuka koji ima osobinu da upija vlagu, iz kože lica, pogotovo.
  • Podrška proizvodima za negu kože – kako svila ne upija vlagu iz kože lica, tako ne upija ni sastojke proizvoda za negu kože koje nanosimo pred spavanje, te oni mogu nesmetano delovati.
  • Ublažavanje simptoma problematične kože – zbog svojih hipoalergenskih svojstava, svilene jastučnice predstavljaju najpogodniju površinu za spavanje osoba sa kožom sklonom problemima poput akni, ekcema ili deramatitisa, te važe za prvu i osnovnu preporuku dermatologa.
  • Sprečavanje pojave bora – pomenuti sastav materijala za izradu svilenih jastučnica čini ih potpuno glatkim i obezbedjuje spavanje bez trenja, što sprečava pojavu bora. Sa druge strane, čak i najfiniji pamuk sadrži mikro vlakna koja mogu “povući“ kožu i oštetiti je, što će rezultovati prvim znacima starenja.

Pozitivni efekti svilene jastučnice na kosu:

  • Nega i zaštita kose – kosu može oštetiti tretitanje toplotom ili farbanje, ali i izloženost spoljašnjim agensima, poput jakog sunca, a spavanje na površini od svile neće dodatno izušiti vlasi, već će ih, naprotiv, hidrirati i nahraniti.
  • Sprečavanje mršenja dlake i održavanje savršene frizure –  kada legnete na svilenu jastučnicu, možete biti sigurni da će vaša frizura ostati netaknuta kada se sutra probudite. Bilo da ste se isfenirali ravno, uvili lokne ili ispleli pletenice, glatka, svilena jastučnica sprećiće neželjena zapetljavanja dlake i ostala moguća oštećenja tokom sna, ta je posebno pogodna za prirodno kovrdžavu kosu. Osim što “brine“ o prirodnoj kosi, svilena jastučnica jednako je nežna i prema ekstenzijama kose i trepavica, te znatno utiče i na njihov vek trajanja.
  • Podsticaj rasta i regeneracije vlasi – specifičan sastav svilenog materijala prosto podstiče svaki tip kose na rast. U prilog tome govori i čiljenica da se jastučnice od svile posebno preporučuju osobama nakon porođaja ili hemoterapije.

Ostali benefiti svile:

  • Udobnost – ne kaže se uzalud –meko kao svila, jer ona zaista jeste najnežnija podloga za spavanje, a uz to ima i osobine termoregulacije, pa hladi tokom leta i greje tokom zime, bez da dozvoli da se preznojimo, jer apsorbuje znoj, bez da to i osetimo.
  • Kvalitet – za svileni nit kažu da je čak četiri puta čvršća od čelične niti iste debljine, te su proizvodi svilenog tkanja izuzetno istrajni. Zbog hipoalergenskih svojstava nije ih potrebno prati često kao ostale materijale, ali i kada ih operete, bez obzita na neverovatnu moć apsorbcije, svila ostaje prozračna i ne dozvoljava nakupljanje vlage u jastuku ili dušeku i tako sprečava pojavu grinja i rast bakterija.
  • Dobra investicija – nakon svega navedenog, možemo zaključiti da je vreme da odložimo stare posteljine od pamuka, kao i da je potpuno legitimno izdvojiti koji dinar više za novu posteljinu od svile.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Večita dilema: Koliko puta nedeljno treba prati kosu?

Sledeći članak

Razlika između laminacije obrva, browlifta i ostalih tehnika

Ne propustite

Glikolna kiselina: Čudesni sastojak za savršenu kožu

U svetu kozmetike postoji jedan sastojak koji sve više privlači pažnju svojom

Sunčanje je užitak uz odgovornu pripremu i ishranu

Topli sunčani dani, kupanje i sunčanje na plažama ili bazenima čine neizostavni

Prirodno beli zubi – važni koraci za dentalnu negu

Osmeh je jedan od najlepših aksesoara koje možemo nositi. On odražava naše