Foto: Pinterest/ @bfbhair

Večita dilema: Koliko puta nedeljno treba prati kosu?

Početak
16/03/2024

Jedan od najpoznatijih problema svih devojaka jeste uskladiti pranje kose sa bitnim događajem koji imamo baš te nedelje. Koliko puta ste imali situaciju u kojoj ste ispali iz uobičajenog ritma, kako biste pranje kose prilagodili dešavanjima. Nega kose, jeste odraz higijene, ali i veoma važan vizuelni elemenat, bilo na devojkama ili momcima. Ne treba generalizovati i govoriti da će svaki priozvod delovati isto na svaku osobu, već to zavisi od dužine kose, debljine dlake, gustine, kao i da li je kosa pod redovnim hemijskim tretmanima (farbanja, blajhanja), ali i niza drugih faktora na koje utiče okruženje. Mit da će redovno pranje kose učiniti vaše vlasi svakodnevno čistim ipak može da dobije kontraefekat…

Naša kosa će izgledati zdravije i lepše ukoliko je redovno hranimo i koristimo preparate bogate mineralima i vitaminima koji će obezbediti sjaj . Kako smo već napomenuli da tretman koji ćemo preduzeti na našoj kosi zavisi od mnogih faktora, prvenstveno tipa kose, u skladu sa tim najbitnije je pronaći odgovarajuću šampon koji neće izazivati crvenilo ili alergijsku reakcijuKvalitetan šampon jeste početni i najvažniji element ka negovanju zdrave kose.  Korišćenje šamopona koji ne odgovara našem tipu kose može dovesti do mršenja, sušenja i lomljenja vlasi, te kosa neće izgledati negovano, zdravo i biće bez  volumena i jačine. Šamponi sa sulfatom nikako nisu dobar izbor za vašu kosu, oni se u šampone stavljaju  kako bi više zapenili, međutim,  u njihovom sastavu se nalazi mnoštvo štetnih sastojaka, koji isušuju vlasi. Preporučuje se korišćenje prirodnih i biljnih šampona.

Teme kose je najmasniji deo na glavi i prilikom pranja potrebno je naneti male količine šampona i trljati u ovom predelu. Tokom ispiranja šampon će ići duž cele kose, te nije potrebno nanositi šampon na tim delovima.  Greška koju svi redovno čine, misleći da će stavljanje više šampona intenzivnije očistiti našu kosu, nije tačno. Stavljanje veće količine šampona samo će dovesti do težeg ispiranja, te će kosa i nakon pranja izgledati slepljeno i masno.

Kako prilagoditi pranje u odnosu na tip kose?

Osobe sa ravnom i tankom kosom imaju više šansi da će njihove vlasi češće da se umaste, te se ljudima sa ovim tipom preporučuje češće pranje, odnosno onda kada procene da je njihovoj kosi potreban tretman.  Za razliku od ovog tipa, na loknastoj  kosi se prljavština manje vidi i zbog svoje teksture ne zahteva često pranje, te ove osobe mogu  jednom nedeljno da je peru, a ponekada i duži vremenski period.

 Suprotno verovanju da kosu ne treba prati često jer izaziva još veće mašćenje, neki američki dermatolozi, pak preporučuju osobama kojima se kosa brzo masti češće pranje, ali isto tako da se pranje prilagodi u odnosu na to da li je redovno pod nekim hemijskim tretmanom. Kod ovog tipa kose potrebno je izbegavati 2 u 1 šampone kao i one koji u sebi sadrže regeneratore, već se preporučuje korišćenje prozirnih šampona.  Masnu kosu ne treba ispirati vrućom vodom.  Osobe koje redovno koriste preparate za stilizovanje kose poput gelova i lakova, trebalo bi da spranje svoje kose obavljaju češće.

Što se tiče tretmana nad suvom kosom, smatra se da je najbolje šamponirati je dva puta nedeljno . Tretiranje suve kose peglom ili figarom nije preporučljivo, jer će izazvati samo još veća oštećenja na suvoj vlasi, ostaće bez hidratantnosti i biće još više oštećena.

Ukoliko redovno trenirate, možete da osetite neprijatan miris u svojoj kosi, pa u ovom slučaju mnogi preporučuju samo ispiranje kose vodom, bez šamponiranja, sem ukoliko ne pronenite da je ipak dovoljno prljava za tretman.

Kako prilagoditi pranje kose u odnosu na starosno doba

Kod beba i male dece pranje kose jednom do dva puta nedeljno sasvim je u redu, dok kod tinejdžera, kojima u tom periodu hormoni pojačano rade pranje kose se čini češćim nego ikada. Starijim osobama se kosa ređe masti, te se pranje preporučuje po potrebi, odnosno prema slobodnoj proceni.

Rutine pre i posle pranja kose

Pre pranja kose potrebno je očešljati je kako se tokom pranja ne bi dodatno umrsila  i kako tokom sušenja ne bismo imali problem sa tretmanom mokre i vlažne kose. Poznato je da je upotreba fena večiti neprijatelj kose,odosno da toplota koja izlazi iz njega negativno utiče na zdravlje naših vlasi, te se preporučuje prirodno sušenje koliko god je to moguće, jer će ono obezbediti našoj kosi da bude lepšava i da sama napravi oblik nakon šušenja. Najvažnije je kosu lepo osušiti, odnosno ne leći sa mokrom ili vlažnom kosom, s obzirom da će tokom noći doći do pucanja vrhova, a kosa će biti izlomljena i nagnječena , te neće imati izgled kakav očekujemo i verovatno ćemo morati da je dodatno stilizujemo uz pomoć preparata koji utiču lose na njenu strukturu. Kosu koja je oprana potrebno je lepo očešljati, kako ujutru kada ustanemo ne bismo imali problem sa umršenim vlasima. Navika nasilnog trljanja temen glave peškirom se ne preporučuje, već je bolja zamena umesto toga, uviti kosu u neki fin materijal, poput pamučne majce.

Bilo kako, shvatili smo da je pranje kose individualna stvar i da zavisi od teksture i tipa. Dok će nekima biti potrebno pranje svakog dana, nekima par puta nedeljno, neki će moći da tretman nad svojom kosom vršte tek jednom nedeljno ili jednom u par nedelja. Ne vršite nepotrebne tretmane nas svojim vlasima i dopustite vašoj kosi da diše, nekada će prevelika briga dovesti do suprotnih efekata.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

“CELINE” predstavlja novu kolekciju proizvoda za negu i lepotu

Sledeći članak

Zbog čega je dobro spavati na svilenim jastučnicama?

Ne propustite

Letnji manikir: Tamne nijanse kao neočekivani trend sezone

Iako letnji manikir često povezujemo sa veselim, šarenim bojama inspirisanim morem, tamne

Opasnosti kozmetičkih preparata za kožu tokom leta: Šta treba izbegavati?

Postoje određeni kozmetički proizvodi koje treba izbegavati tokom leta kako biste očuvali

SPF u preparatima za sunčanje – ključna informacija za zaštitu od UV zraka

U današnjem svetu sve većeg izlaganja sunčevim zracima, razumevanje oznaka na preparatima