Zašto je Milano modni epicentar, iako nije prestonica Italije

Početak
13/01/2024

Svaki put kada spomenemo reč moda, neizostavno je da pomislimo na Francusku koja je njena kolevka. Neke od najpoznatijih modnih kuća, svakako da jesu Dior, Yves Saint Laurent, Channel… Koliko je francuski stil odvažan, elegantan, sofisticiran ali značajan govori i činjenica da je Pariz sigurno prestonica svetske mode.

Međutim kroz sam razvoj istorije mode, jos jedna država je krenula u svoj pohod ka svetskoj slavi.  

Mnogobrojni brendovi nam dolaze baš iz ove zemlje, a jedan grad predstavlja njeno uporište. Da, reč je o državi na jugu Evrope, poznatoj po izvrsnoj hrani, mafiji, vedrom duhu i kvalitetnoj  modi, Italiji, a grad koji je zaštitni znak i prestonica mode neodoljivi Milano. S obzirom da je juče 12. januara počela Nedelja mode u ovom gradu, hajde da se vratimo unazad par decenija i shvatimo značaj i doprinos ovog grada italijanskoj, evropskoj i svetskoj modi.

U svetu postoje 4 grada koja reprezentuju modne kreacije, Pariz, London, Njujork i Milano koji u ovoj grupaciji predstavlja glamur.

Kako smo već i napomenuli ukoliko pravimo paralelu francuskih brendova sa onim italijanskim, na prvi pogled odmah ćemo primetiti razliku u estetskom pristupu.  Dok francuske modne kuće neguju minimalistički pristup, veću jednobojnost i prvenstveno elitni izgled svojih kupaca, italijanski brendovi su na modno tle doneli mnoštvo šarenila, boja, detalja, koji izdvajaju iz mase. Koliko je francuska moda odraz ženstvenosti, možemo da čujemo i popularno mišljenje da su Italijani najbolje obučeni muškarci u Evropi i sa najviše stila.  Ne sumljivo je da iako se možda većini ne dopada ovaj spoj dezena i detalja, niko ne može da ospori njihov kvalitet i vrednost.  Valentino Versace, Armani, Emilio Pucci, Gucci, Dolce&Gabana, Roberto Cavali, Prada, Salvatore Peragamo, Fendi,Marina Rinaldi,  stali su u red i izjednačili se sa neprikosvovenom , savršenom i besprekornom francuskom modom. Iako je Italija poznata po mnoštvu nerazvijenih gradova, Milano je od ranog svog istorijskog razvitka imao poseban značaj za državu, te nije čudno da je jedan od najbogatijih, industrijskih gradova u državi. Ekonomija, sport, kultura, obrazovanje su na visokom nivou u ovom delu Italije, te samim tim i moda je morala da zauzme svoje mesto. Zbog svoje duge i iscrpljujuće istorije ovaj grad se naziva još i severni biser, a mi možemo da ga nazovemo i modnim biserom.   

Kako i kada je sve počelo da se razvija u ovoj veseloj državi na jugu Evrope?

Kako bismo ovo razumeli potrebno je vratiti se jos u 14. vek i osloniti se na par istorijskih činjenica.  Svoje prve korake ka ulasku u modu Italija pravi u Firenci, za vreme poznate porodice Mediči. Koliko su ove mecene bile važne za razvoj i izgled današnje države, možemo da vidimo i kroz modu. Bili su veliki ljubitelji modernizacije, umetnosti, ali i mode. Svoj uzlet u modnu orbitu doživljava nakon Drugog svetskog rata, dok se jednim od najvećih inovatora i pokretača ove priče navodi italijanski aristokrata Đovani Batista Giorgini. Pod njegovom jurisdikcijom prve modne revije u Italiji počele su da se održavaju 50ih godina u sali Bianca u Firenci. Milano u isto vreme počije da dobija na značaju u svetu mode i ovde se otvaraju jedne od prvih, a danas najstarijih šoping centara na svetu. Quadrilatero della moda predstavlja ukrštanje četiri najpoznatije ulice u Milanu koje su okružene galerijama najpoznatijih brendova, dok se ovde nalazi i Galleria Vittorio Emanuele II, koja je izgrađena 1877. godine,  a danas glavna prodavnica Prade.

U ovom delu Milana nalaze se prodavnice najpoznatijih imena Odgovor na pitanje Zašto je Milano prestonica mode iako nije glavni grad Italije, možemo pripisati talentovanim kreatorima i vizionarima koji su umeli da procene značaj ovog grada.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zabranjena reklama poznatog brenda zbog “objektivizacije žena”

Sledeći članak

Da li biste želeli ovakvu torbu Louis Vuittona?

Ne propustite

Bili smo u bekstejdžu revije Ralph Lauren u Milanu i zabeležili najlepše momente

Ekskluzivno na LA VIE EN ROSE pogledajte inovativnu mušku kolekciju brenda Ralph

Alesandro Mikele zna šta radi – pogledajte njegovu prvu kolekciju za modnu kuću Valentino

Do ponedeljka ujutru, ovoletnja Milanska nedelja mode protekla je uglavnom po scenariju.

Sastavili smo spisak ultimativnih modnih komada koje nose devojke od stila

Leto je vreme kada često “ne znamo šta da obučemo”, a često