Foto: Nebojša Babić

Žarko Laušević posthumno dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” Somborskog filmskog festivala

Početak
08/07/2024

Pod sloganom “Nije lako kad si mlad“ u četvrtak, 11. jula u 20.30 časova u Atrijumu Gradske kuće biće svečano otvoren šesti Somborski filmski festival.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” je, posthumno, srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac i pisac Žarko Laušević. Nagrada “Specijalni Ernest” dodeljuje se za dosadašnji doprinos dobrim filmovima, a po odluci Direkcije Festivala.

Nagrada će biti uručena na otvaranju festivala.

Program festivala podeljen je u četiri selekcije u okviru kojih će biti prikazano 13 filmova.  

Žiri Glavnog takmičarskog programa radiće u sastavu Vesna Čipčić, Ana Maria Rossi i Radovan Vujović, dok će u žiriju selekcije filmova mladih autora biti Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić.

U selekciji Glavni takmičarski program biće dodeljene nagrade: “Ernest” za najbolji film, kao i priznanje „Boer” za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U selekciji filmova mladih autora biće dodeljena nagrada „Boer” za najbolji film.

Foto: Promo

Nagrada „Ernest” nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač Jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju. Nagrada „Boer” dobila je naziv po filmskom preduzeću „BOER film” koje je Ernest Bošnjak osnovao i uložio u njega svoju celokupnu imovinu.

Podsećamo, predfestivalski program biće održan dan pred početak festivala, u sredu, 10. jula u 18 časova projekcijom filma „Izmišljeni prijatelji“, a na dan početka festivala biće otvorena i izložba fotografija „Bata u 90 slika“. Oba programa biće održana u Kulturnom centru “Laza Kostić“ koji je ujedno i organizator festivala.

Više o programu festivala: https://kclazakostic.rs/

Žarko Laušević

Žarko Laušević školovao se na Cetinju i u Titogradu, gde je počeo da se bavi glumom. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga Žarko Laušević školovao se na Cetinju i u Titogradu, gde je počeo da se bavi glumom. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“.

Foto: Nebojša Babić

Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima „Savamala“ i „Direktan prenos“. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Nož“ (1999). Posle više od decenije pauze na veliko platno vratio se ulogama u ostvarenjima „Tajna nečiste krvi”(2012), „Smrdljiva bajka” (2015) i „Senke nad Balkanom” (2017). Televizijskoj publici još jednom se predstavio 2018. maestralnom ulogom u seriji „Koreni”. Igrao je i u ostvarenjima „Državni službenik” (2019), „Ime naroda” (2020), „Aleksandar od Jugoslavije” (2021), „Kalkanski krugovi” (2021), „Vreme zla” (2021), „Leto kada sam naučila da letim” (2022) i „Heroji Halijarda” (2023). Dobitnik je brojnih umetničkih nagrada među kojim su Zlatna arena u Puli, Car Konstantin, Sterijina nagrada, Grad teatar, Grand-pri Nais, Zlatna antena i priznanja Zoran Radmilović. Segmente iz života Laušević je pretočio u knjige „Godina prođe dan nikad”, „Sve prođe pa i doživotna” i „Padre idiote”.

O njegovom životu napravljen je film „Lauš” iz 2014. godine… Po njegovom životu snimljena je serija „Pad“ u kojoj je glavnu ulogu igrao Milan Marić.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tom Henks decenijama mlađi u novom filmu “Here” – pogledajte trailer

Sledeći članak

Zanimljivost izvučena iz knjige – ko je zapravo bila Zone Zamfirova o kojoj je pisao Stevan Sremac?

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine