Foto: Etnografski muzej

Začetnica mode na Balkanu: Mirjana Marić – dama čijim je potpisom počela haute couture evolucija

Početak
27/07/2021

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima ostavila svet bez daha.

Potpisom Mirjane Marić počela je istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije, a njene kreacije su nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve amazonke, danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog hora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd.

Rad i stvaralaštvo

Njeni dizajnerski komadi rađeni su u ograničenim serijama, po 100 ili 150 komada. Širom sveta organizovala je više od 70 modnih revija, a njen brend “3M” i modeli od kože dobili su brojna domaća i svetska priznanja. 1975. godine dobila je posebno priznanje za kreatorski rad kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, gde je organizovao modne revije sa njenim modelima.

Pjer Karden je u njenom radu prepoznao “prêt-à-porter” u momentu kada je on tek nastajao i ona je to ponudila kao vrhunski modni detalj koji je bio začinjen dodirom “haute couture”. To je ono čime je Mirjana nastavila da se služi u svom četiri decenije dugom radu.

Kratka biografija “srpske Koko Šanel

Modna dizajnerka Mirjana Marić rođena je u Kravlju, naselje Crveni krst u Nišu, 22. maja 1938. godine. Deset godina kasnije, 1948. godine, posle Drugog svetskog rata dolazi sa porodicom u Beograd. Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru. Od 1962. do 1964. godine radila je u štampariji Tekstil kolor u Babušnici, a od 1964. kao profesor u Školi za industrijsko oblikovanje (danas Škola za dizajn u Beogradu).

Bila je u braku sa dr Milojkom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine, a njen rođeni brat bio je takođe nedavno preminuli poznati srpski glumac Feđa Stojanović.

Sitnim koracima krenula je u svet mode. Ali njeni koraci postajali su sve veći. Poslednjih 35 godina živela je na relaciji Beograd – Amerika. Preminula je 25. jula 2021. u 84. godini. Ostaće upamćena kao dama koja je uvela temelje srpske modne evolucije. Njeno ime značilo je kvalitet, a mnogi su je nazivali srpskom Koko Šanel.

BONUS VIDEO – Intervju Mirjane Marić za RTS

NEWSLETTER

Prethnodni članak

ŽELEO JE BRAK SA SVOJOM MAČKOM: Javne tajne Karla Lagerfelda, kontroverznog velikog oca mode

Sledeći članak

OVA PRAVILA NE SMETE KRŠITI: Kratki modni saveti za sve dame

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Pjer Karden tokom posete Beogradu: “Vi ste jedan od najlepših naroda”

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden,