Foto: Pexels

Trench kaput – istorija modnog komada o kojem svi pričaju

Početak
11/08/2023

Jedan mit koji je dobro poznat o kaputima, jeste to da su ga nosili vojnici kroz blatnjave rovove (trench) tokom Prvog svetskog rata, kako bi zaštitili uniformu. Evoluirao je od vodootpornih koji su kreirali hemičari i britanski pronalazač Tomas Henkok (osnivač britanske Industrije gume) početkom 1820. godine.

Nesumnjivo, kaput je ranijih godina bio odraz i obeležje društvene razlike i klase, pa čak i u vojsci.

Foto: Pexels

Ali, hajmo da se vratimo na početak. Donosimo vam istoriju ove vrste kaputa, koja vuče korene iz davne, već pomenute 1820. godine.

Henkokov izum ovog kaputa prvobitno je imao ulogu da odbija kišu i bio je napravljen od gumiranog pamuka i namenjen za uniformisane muškarce, čije su aktivnosti uključivale jahanje, pucanje, pecanje, aktivnosti na otvorenom i vojnu službu. Kako je tehnologija evoluirala, gumeni deo je postao prozračniji, sa namerom da se korinici manje u njemu znoje i da bolje odbija vodu.

Foto: Wikipedia/Public domain

Godine 1853, krojač iz Mejfera po imenu Džon Emari razvio je kabanicu, koju je proizveo pod imenom svoje kompanije Akuascutum (od latinskog, što znači „voda” i „štit”). Tomas Barberi (Burberry), mladi draper iz Hempšira, sledio je taj primer 1856. osnivanjem svoje kompanije. Zaštitom od vremenskih prilika pojedinačnih niti pamuka i vunenih vlakana, a ne gotovog tekstila, Burberijeva „gabardin“ tkanina, napravljena 1879. godine, pokazala se popularnom među istraživačima, avijatičarima i drugim avanturistima.

I Akuascutum i Burberry kompanije u to vreme preuzimaju zasluge za kaput iz Prvog svetskog rata, ali istina je da su dve firme pomogle popularizaciji kaputa koji već postoji, prilagođavajući ga za vojnu upotrebu. Kompanije Burberry i Akuascutum kaputi su bili skupi, pristupačni samo za dobrostojeće ljude, ali jeftiniju verziju su prodavali brojni drugi trgovci – što je slučaj i danas.

Film “Casablanca”; Foto: Wikipedia/Public domain

Iako su ga nosili i oficiri tokom Drugog svetskog rata, kaput je počeo da gubi svoj naočiti vojni uticaj 1940-ih, jer je dospeo do Holivuda koji počinje da ga “romantizuje”.

Zamenivši imidž vojnika i policajca imidžom brzogovorećeg novinara, uglađenog gangstera, čuvanog detektiva, poletnog špijuna i zavodljive fatalne žene, Holivud je pomogao da kaput uđe u svakodnevnu, neizostavnu garderobu.

Nošen u nekim od najpoznatijih scena u istoriji filma – Hamfri Bogart u Kazablanki (fotografija iznad), Odri Hepbern u Doručku kod Tifanija (fotografija ispod), Marlen Ditrih u A Foreign Affair, Meril Strip u Krameru protiv Kramera – trench (rov) kaput je postao sinonim za neustrašive muškarce i vrlo pametne žene.

Foto: Wikipedia/Public domain

Danas ove kapute ponovo popularizuju modne kuće kao što su Martin Margiela, Rei Kavakubo i Jean-Paul Gaultier i naravno – Burberry.

Prethnodni članak

Modna pravila zbog kojih svaka Francuskinja izgleda mladoliko

Sledeći članak

Kako su baletanke postale modni trend?

Ne propustite

Upoznajte najmlađeg dizajnera na svetu – Max Alexander

Kao deca često maštamo o različitim poslovima kojima bismo voleli da se bavimo

Pozadina dizajna ove torbice će vas slatko nasmejati

Dodela SAG nagrada iliti nagrada udruženja filmskih glumaca održava se svake godine

Igor Todorović za LA VIE EN ROSE – “Revije su kod nas povod za izlazak, a najmanje prikaz tržišta”

Modna scena Srbije je, rekli bismo, nakon odlaska velikog kreatora Aleksandra Joksimovića,