Foto: Instagram/ Taylor Swift

Tejlor Svift: “The Tortured Poets Department” – Novi album uzburkava mreže

Početak
22/04/2024

Tejlor Svift je nedavno iznenadila svet najavom svog 11. studijskog albuma, “The Tortured Poets Department” ili “Odsek izmučenih pesnika” , koji je objavljen 19. aprila 2024. godine. Ovaj album donosi sedamnaest potpuno novih pesama, a već je osvojio srca publike širom sveta.

Marketinška strategija i inovativna saradnja

Jedinstvena marketinška strategija ovog izdanja oslonila se na angažovanje na društvenim mrežama. Karakteriše ga kreiranje interaktivnih sadržaja i saradnja sa aplikacijama koje su omogućile fanovima da stvore svoje jedinstvene elemente inspirisane albumom. Instagram i TikTok uneli su posebne od sada neviđene izmene na njene profile, omogućavajući fanovima da učestvuju u promociji albuma i interaktivno se povežu sa Tejlor i njenom muzikom, te samo prodube neverovatan “hajp” koji se stvorio oko svetske turneje.

@username_66742 #THETORTUREDPOETSDEPARTMENT ♬ The Tortured Poets Department – Taylor Swift

Moda i estetika u novom spotu

Iako većina pesama za sada samo ima “lyric” video spotove, umetnička vizija se jasno nazire kroz tonove crne i bele boje. Trenutno jedini objavljeni spot za pesmu “Fortnight”, predstavljaju novu estetiku koja je istovremeno melanholična i moćna. Siluete su dramatične, komadi odeće pomno odabrani. Dizajneri poput Elene Velez, Tonia Mitcevskog i Vivian Vestvud, kao i brendovi Celine, Khaite i UNTTILD, igraju ključnu ulogu u kreiranju vizuelnog identiteta albuma. Fenomenalan tim koji je oživeo viziju sastoji se od šminkerke Lori Turk, frizerke Džeme Muradian i stiliste i dizajnera Džozefa Kasela Falkonera. Odeća koja se pojavljuje u spotovima postala je inspiracija za modnu industriju, a fanovi su već počeli da kopiraju stilove svoje omiljene pevačice.

Reference u stihovima pesama

Tejlor je poznata po ličnim tekstovima koji se oslanjaju na pređašnja životna iskustva ili trenutne životne inspiracije, pa reference nisu izostale ni ovog puta. Stihovi pesama na albumu “TTPD” odražavaju kompleksnost ljudskih emocija i dubinu ličnih iskustava. Tejlor Svift vešto koristi referencu na klasične pesnike, ali i elemente iz svojih starih tekstova, dajući novim tekstovima dubinu i slojevitost. Ovi stihovi su postali predmet analize i interpretacije među fanovima, dodatno produbljujući emocionalnu vezu između izvođača i publike. Uz sve reference koje čuju, a prepozanju ih iz samog života pevačice, materijala ima na pretek… Od pomena istorijske ličnosti i glumice sa kojim se postovećuje, Klare Bov u istoimenoj pesmi, preko priča o ljubavi sa Alvinom i Healijem, kao i o sadašnjem dečku Travisu Kelsiju, do karijerne, ali iživotne brobe sa Kim i Kanjeom… Ova antologija je pravi užitak za prave fanove Tejlorine “poezije”.

Kritike i reakcije publike

Album “TTPD” je dočekan sa velikim oduševljenjem od strane kritičara i publike. Kritičari hvale Tejlor Svift za njenu emotivnu iskrenost i muzičku inovativnost, ističući da je ovaj album jedno od njenih najmoćnijih izdanja do sada. Publika je takođe oduševljena novim pravcem u muzici Tejlor Svift, izražavajući divljenje prema njenom talentu za pisanje pesama i emotivnom izvođenju. Dok, naravno, ima i onih koji celu priču doživljavaju kao kontroverzni okultistički pokret, čemu plasirane slike i simboli možda i doprinose, no, to je tema u koju nećemo zalaziti danas.

Album je već postigao značajan uspeh na top-listama širom sveta, a jedna od naslušanijih numera je svakako “Forthnight”, nastala u saradnji sa Post Malonom. Tako je Svift dodatno obogatila zvučnu paletu antologije, privlačeći pažnju šire publike i osvajajući i nove fanove autentičnošću i izrazom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Čak je i o modi dao svoju reč – poslušajte mudrosti Branislava Nušića

Sledeći članak

Meša Selimović: Važne reči velikana jugoslovenske književnosti

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine