Foto: Instagram/@old.press

Suvenir koji povezuje Beograd i Pariz

Početak
07/03/2024

Jedan od najlepših delova svakog putovanja je kupovina suvenira koji nam ostaju kao uspomena na mesta koja smo posetili. Zamislite vaš odlazak u Pariz i povratak sa autentičnim suvenirom – starim pariškim novinama. Međutim, ovog puta ste na naslovnoj stranici upravo vi.

Ukrajina je prva država koja je vratila stare novine u život uz pomoć fotografa koji su fotografisali ljude na najlepšim mestima širom zemlje. Koristili su vintidž fotoaparate i njihova jedina uloga je bila da šire osmehe i pozitivnu energiju.

Pariz je bio jedan od prvih gradova na svetu koji je prihvatio ideju vraćanja stare štampe na ulice. Na mostu Pont d’Iéna nalazi se više ,,uličnih umetnika” koji vam mogu izraditi autentične fotografije. Prednost je odlična lokacija ovog mosta, nalazi se između Ajfelovog tornja i najpoznatije palate u Parizu Palais de Chaillot. Fotografi su uvek nasmejani i vedrog duha, tako da se možete uslikati koliko god puta poželite. Vi ste autor vaše naslovnice, tako da imate pravo da odaberete kakav naslov želite da krasi vašu fotografiju. Pored toga, na naslovnoj stranici se nalaze neke od znamenitosti Pariza, koje vam preporučuju da posetite i osnovne informacije o njima. Još jedna interesantna zanimljivost u vezi ovog fotografisanja – ono je u suštini besplatno.

Tačnije, ne postoji određena cena, već ukoliko vi to poželite, možete ostaviti donaciju koju smatrate prikladnom. Takođe, ukoliko kod sebe nemate novca i to je u redu i oni će vam sa istom dozom ljubaznosti izraditi vaš primerak novina.

Interesantno je da se ovaj koncept ulične umetnosti proširio jako brzo po celom svetu. Tako je stigao i u Beograd u Knez Mihailovu ulicu. Prilikom posete Beogradu imate mogućnost da se uslikate u jednoj od najpopularnijih ulica u Srbiji i da to dobijete zabeleženo kao sopstveni primerak novina. Koncept oživljenih novina je isti kao i u Parizu, osim što je lokacija promenjena.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Istorijski pregled Dana žena: Zbog čega je 8. mart važan?

Sledeći članak

Ako posetite kafe Forum na Dorćolu – užitak je zagarantovan

Ne propustite

Trg namenjen najpopularnijem glumačkom paru u srcu Vračara

U samom srcu srpske prestonice, Beogradu, otvoren je Trg Dragana Nikolića i

Sezona razgledanja Beograda iz otvorenog autobusa je počela

Nova sezona razgledanja Beograda iz otvorenog turističkog autobusa pod nazivom “Beograd je vaš domaćin”

Kako su beogradske opštine dobile svoje nazive?

Na teritoriji Beograda nalazi se 17 opština, deset gradskih i sedam prigradskih.