Foto: Pexels.com

Sunčanje je užitak uz odgovornu pripremu i ishranu

Početak
14/04/2024

Topli sunčani dani, kupanje i sunčanje na plažama ili bazenima čine neizostavni deo svakog leta, ali da bi ono bilo „zdravo“ pored preparata za sunčanje trebalo bi pre, tokom i posle izlaganja suncu da koristimo i hranu koja sadrži određene vitamine.

Preplanuli ten, koji čini da izgledamo svežije i lepše, je uglavnom ono što većina želi postići tokom ovih letnjih meseci. Međutim, da bi se uživalo u blagodetima sunca, a pri tom se izbegla njegova neželjena dejstva, poželjno je kožu dobro pripremiti.

Foto: Pexels.com

Priprema iznutra – Antioksidansi i vitamini

Koža se za sunce priprema i iznutra zato treba da se koriste i vitamini. Uz umereno i odgovorno sunčanje i redovno nanošenje preparata sa odgovarajućim SPF-om (faktor 30 i više) na kožu, ipak, postoji mogućnost da se koži pomogne i “iznutra”. Naime, pokazano je da je količina antioksidanata koja je prisutna u koži, jedan od važnih faktora u razvoju osetljivosti na izloženost suncu. Stoga, ukoliko se u organizam unosi više antioksidanata, smanjuje se rizik od nastanka crvenila i opekotina i koža lakše potamni.

Foto: Pexels.com

Vitamini C i E su poznati antioksidansi koji neutralizuju štetne slobodne radikale i štite kožu od opekotina i sunčevog oštećenja. Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, paprici, kiviju, dok je vitamin E zastupljen u orašima, semenkama, avokadu i maslinovom ulju.

Karotenoidi su antioksidansi koji štite ćelije kože od sunca. Najvažniji su beta-karoten, likopen i astaksantin. Karotenoidi se mogu naći u voću poput šargarepe, manga, i dinje, kao i u povrću poput špinata i kelja. Beta-karoten, koji je prekursor vitamina A, može se naći u šargarepi, slatkom krompiru, i zelenom lisnatom povrću poput kelja i spanaća. Likopen, koji je takođe važan antioksidans, nalazi se u paradajzu, ružičastom grejpu, i papaji.

Polifenoli takođe štite kožu od UV zraka i sprečavaju njeno starenje. Bogati su njima bobice (borovnice, maline, jagode), crno grožđe, crni čaji, kakao i začini (karanfilić, đumbir, kurkuma).

Hrana i dodaci pre ishrane

Savetuje se unos navedenih vitamina i minerala otprilike tri nedelje pre odlaska na sunce kroz zdravu ishranu. Takođe, postoje i prehrambeni dodaci koji mogu pomoći, ali je uvek bolje prirodne vitamine dobijati iz hrane.

Foto: Pexels.com

Prema tome, raznovrsna ishrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima, semenkama, i zdravim uljima može osigurati unos svih potrebnih vitamina i minerala za zdravu i pripremljenu kožu pre izlaganja suncu. Ipak, ukoliko je unos određenih nutrijenata nedovoljan putem ishrane, prehrambeni dodaci mogu biti korisni, ali je važno konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom pre uzimanja bilo kakvih dodataka.

Šta još uraditi za zdravu i preplanulu kožu?

Hidratacija – Pijte dovoljno vode i vlažite kožu losionima i kremama.

Piling – Uklonite mrtve ćelije sa kože kako bi se melanin (pigment koji daje boju) proizvodio ravnomernije.

Foto: Pexels.com

Krema za sunčanje – Koristite kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF faktorom 30 i više. Obavezno je nanošenje i na uši, vrat, stopala i delove ispod kupaćeg kostima. Kremu treba obnoviti svaka dva sata, a češće ako se kupate ili znojite. Izdvojili smo vam neke dnevne SPF kreme za lice koje će vas sačuvati od novih bora.

Izbegavajte sunce u najjačem delu dana – Sunce je najjače između 10 ujutro i 4 popodne. U tom periodu tražite hlad ili zaštitu.

Uživajte u suncu na zdravlje, ali uz odgovoran pristup!

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prirodno beli zubi – važni koraci za dentalnu negu

Sledeći članak

Glikolna kiselina: Čudesni sastojak za savršenu kožu

Ne propustite

Koje note parfema izabrati kada nastupe letnje vrućine? Imamo savršen izbor za vas

Tokom prolećnih i letnjih dana, obično proživljavamo mnoge nezaboravne životne trenutke, a

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)