Foto: Instagram/ @glowink.mk

Glikolna kiselina: Čudesni sastojak za savršenu kožu

Početak
14/04/2024

U svetu kozmetike postoji jedan sastojak koji sve više privlači pažnju svojom efikasnošću i širokim spektrom primena – glycolic acid ili glikolna kiselina. Ova kiselina postala je ključni deo mnogih proizvoda za negu kože, a razlog za to leži u njenim brojnim blagodetima.

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je tip alfa-hidroksi kiseline (AHA) koja se prirodno javlja u šećernoj trsci. Međutim, u kozmetičkim proizvodima koristi se u sintetičkom obliku radi veće stabilnosti i konzistentnosti. Ona ima molekularnu strukturu koja joj omogućava da prodre duboko u kožu, delujući na više nivoa i pružajući brojne benefite.

Za šta je sve dobra glikolna kiselina ?

Eksfolijacija kože: Glikolna kiselina je poznata po svojoj sposobnosti da nežno uklanja mrtve ćelije sa površine kože, čineći je glatkom i sjajnom. Ova eksfolijacija pomaže u sprečavanju začepljenih pora i smanjenju pojave bubuljica i mitesera.

Poboljšanje teksture kože: Redovna upotreba glikolne kiseline može značajno poboljšati teksturu kože, smanjujući vidljivost sitnih linija, bora i nepravilnosti.

Stimulacija proizvodnje kolagena: Ova kiselina podstiče proizvodnju kolagena u koži, što dovodi do čvršće, elastičnije i mladolikije kože.

Borba protiv hiperpigmentacije: Glikolna kiselina je efikasna u smanjenju tamnih fleka, pega i neravnog tena, čineći kožu svetlijom i ujednačenijom.

Smanjenje pojave akni: Zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, glikolna kiselina može pomoći u kontroli akni i sprečavanju nastanka novih bubuljica.

Prevencija uraslih dlaka: Glikolna kiselina može biti korisna u prevenciji uraslih dlaka tako što omekšava gornji sloj kože, olakšavajući izlazak dlake na površinu i smanjujući mogućnost njenog urastanja.

Smanjenje peruti: Kada se koristi u odgovarajućim proizvodima za negu kose, glikolna kiselina može pomoći u smanjenju peruti, regulišući proizvodnju sebuma i održavajući zdravo teme.

Kako je primenjivati?

Glikolna kiselina može se naći u različitim proizvodima za negu kože, kao što su toneri, serumi, kreme za lice i maske. Važno je pridržavati se uputstava proizvođača i koristiti proizvode u skladu sa sopstvenim tipom kože i potrebama. Preporučuje se početi sa manjim koncentracijama glikolne kiseline i postepeno povećavati kako bi se koža navikla na tretman.

Uz redovnu i pravilnu upotrebu, glikolna kiselina može postati vaš saveznik u održavanju zdrave, sjajne i mladolike kože. Ipak, pre nego što započnete bilo kakav tretman, preporučuje se konsultacija sa dermatologom kako biste odabrali najbolji pristup za svoju kožu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sunčanje je užitak uz odgovornu pripremu i ishranu

Sledeći članak

Da li znate da ovaj parfem na svakome miriše drugačije?

Ne propustite

“Lansiran” PRADA balzam koji menja boju pri dodiru sa usnama

Brend PRADA je nedavno predstavila liniju od pet negujućih balzama za usne

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Miris sunca na koži zatvoren u bočici – prvi parfem za muškarce Pharrella Williamsa

Vizionar, koji je uspešno realizovao sve svoje projekte, sada je lansirao najnoviji