Foto: LA VIE EN ROSE/Žaklina Medenica

Šta zapravo predstavlja visoka moda?

Početak
05/07/2023

Haute couture je francuski izraz za visoku modu čiji se razvoj prati na modnim pistama i koja uglavnom nije funkcionalna za razliku od Prêt-à-porter mode.

Haute Couture Fashion Week (Nedelja visoke mode) održava se dva puta godišnje u Parizu. U januaru za kolekcije proleće-leto i u julu za kolekcije jesen-zima. Tridesetak modnih kuća pokazuje svoje izuzetne kreacije koje svedoče o pravoj zanatskoj veštini i doprinose njihovom međunarodnom uticaju.

Foto: LA VIE EN ROSE/Žaklina Medenica

Iako je pojam „visoka moda“ mnogima poznat, neki još uvek ne razumeju u potpunosti što to znači, a još više čemu uopće služi. Da biste saznali kako je nastala visoka moda, šta ima pravo da se naziva visokom modom i kako uopšte utiče na modu, morate otići u Pariz, i to samo u Pariz, jer tamo postoji takozvani Sindikat visoke mode.

Koje kreacije modnih dizajnera imaju pravo da se zovu „visoka moda“?

Prema Pariškom sindikatu visoke mode, haute couture proizvodi moraju biti ručno izrađeni, ne manje od 70%. To se uglavnom postiže upotrebom veza. Svi proizvodi su sašiveni od tkanine specijalno za njih, koja je izuzetno skupa i visokog kvaliteta. Zato je visoka moda tako skupa. Svaka modna kuća ima osoblje zanatlija, čiji broj mora biti najmanje 20 ljudi. Zahvaljujući radu ovih vrhunskih stručnjaka izrađuju se unikatne čipke, nabori, nakit, dugmad, nakit i drugi dodaci. Kreiranje jedne haljine ili kompleta može potrajati otprilike 100-150 sati intenzivnog rada. Za izradu večernje haljine sa vezom potrebno je nekoliko hiljada sati ručnog rada.

Foto: Arhiva

Dva puta godišnje, modna kuća je dužna međunarodnoj štampi predstaviti reviju od najmanje 50 modela visoke mode. Sedmice visoke mode obično izbegavaju bilo kakvu vezu sa revijama konfekcije, iako ih predstavljaju iste kuće. Predstave se održavaju u januaru i julu.

Da bi dobila sertifikat za visoku modu, modna kuća mora biti smještena u glavnom gradu Francuske. Pripadnost Kući visoke mode zaštićena je zakonom, a spisak kuća visoke mode sastavlja posebna komisija pri Ministarstvu industrije Francuske. Strani modni majstori mogu biti samo dopisni članovi Sindikata. Tako, na primer, modne kuće Versace, Valentino mogu biti pozvane na Nedelje visoke mode, ali zbog činjenice da ne ispunjavaju sve kriterume, nazivaju se ne “haute couture”, već jednostavno “couture”.

Čemu služi Haute couture?

Sigurni smo da su mnogi postavili ovo pitanje, jer većina autfita je apsolutno nenosiva, ali i zbog svoje astronomske cene. Čitava poenta je u tome – spektakularnost ovakvih događaja pruža odličnu priliku dizajnerima da podignu imidž svojih kuća i privuku što više kupaca. U težnji za luksuzom, sjajem i glamurom viđenim na revijama visoke mode, poštovaoci dizajnerovog talenta kupuju njegove konfekcijske kolekcije. I naravno, Haute Couture priprema odskočnu dasku za konfekcijske kreacije, odakle dizajneri crpe nove ideje, slike, boje i siluete.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Bili smo na reviji brenda FOVARI – sofisticirani dizajn kreacija koje oduzimaju dah

Sledeći članak

Revije Gaurav Gupta i Juana Martin – sjaj Indije i Španije u Parizu

Ne propustite

Kan 1980: dan kada je ceo svet saznao za prizrensku svilu i stari srpski nakit

Bila je jedna od najboljih srpskih glumica, što je potvrdila i nagrada

Zanimljivost o Maison Margieli – modnoj kući koja intrigira javnost

Kako to obično biva svakog prvog ponedeljka u maju, jedan od najglamuroznijih

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Moda i stil su ključna obeležja koja povezujemo sa različitim istorijskim periodima.