Šta su PANTONE BOJE i zašto su važne u modi?

Početak
30/04/2023

Verovatno najlakši način za ispratiti trend je ispratiti trendi boje sezone, pogotovo tokom proleća i leta, kada lepo vreme budi šarenilo u svetu oko nas. Koje su to ovogodišnje boje sezone tradicionalno predstavlja kompanija Pantone.

Šta su “Pantone boje”

Pantone je američka kompanija koja je uspostavila svetski najpriznatiji sistem boja još od vremena nastanka štampe u koloru. Specijalan način toniranja boja i uvek stopostotno identični rezulati proizvoda bez obzira na upotrebljeni materijal izdvojili su Pantone kao pouzdanu kompaniju na koju se oslanjaju gotovo sve modne kuće na svetu.

Tifani i Velantino samo su neki od brendova koji su svoje prepoznatljive nijanse izradili upravo uz pomoć ove kompanije. Širok spektar nijansi i specifičan kodni sistem imenovanja boja govori o stručnosti i znanju Pantone-a u šta smo i mi uvereni, pa vam stoga predstavljamo 15 trendi boja za proleće/leto 2023. 

Iz gore predstavljenog kataloga možemo jasno prepoznati neke od ovosezonskih trendova. Prve u nizu su definitivno pastelne nijanse, posebno baby roze i plava.

Foto: Instagram/ @emporiarmani/ printscreen

Jarke boje za leto nisu novina, ali trend sunset printa ili boja zalaska sunca na odevnim predmetima novi su trend čije nijanse takodje možemo videti u ovosezonskom katalogu.

Foto: Instagram/ @courrages/ printscreen 

Kako to uvek biva, sa klasikom se ne može pogrešiti, pa earthy, zemljane nijanse iz kataloga mogu izgledati jako sofisticirano i elegantno tokom proleća ali i leta.

Foto: Instagram/ @dior/ printscreen

Iz primera kolekcija SS23 modnih kuća Emporio Armani, Kureidžs i Dior možemo videti da njihovi dizajneri veruju Pantone originalnim bojama.

Prethnodni članak

Ovo su najstariji logotipi na svetu – ne menjaju se vekovima

Sledeći članak

Kralj Čarls na krunisanju nosio odelo predaka: Ovo su detalji sa ceremonije

Ne propustite

Spektakularni balovi koje možete posetiti u Versaju

Francuska jeste poznata i kao kolevka visoke mode, stila, elegancije, a Parižanke

Gucci tramvaj koji želimo da postane naša svakodnevnica

Nedelja mode u Milanu se završila 26. februara, nakon čega smo se

Ko je Leonor od Asturije?

San svake devojčice jeste da postane princeza. Odmalena smo učene da smo