/

Šta su PANTONE BOJE i zašto su važne u modi?

Verovatno najlakši način za ispratiti trend je ispratiti trendi boje sezone, pogotovo tokom proleća i leta, kada lepo vreme budi šarenilo u svetu oko nas. Koje su to ovogodišnje boje sezone tradicionalno predstavlja kompanija Pantone.

Šta su “Pantone boje”

Pantone je američka kompanija koja je uspostavila svetski najpriznatiji sistem boja još od vremena nastanka štampe u koloru. Specijalan način toniranja boja i uvek stopostotno identični rezulati proizvoda bez obzira na upotrebljeni materijal izdvojili su Pantone kao pouzdanu kompaniju na koju se oslanjaju gotovo sve modne kuće na svetu.

Tifani i Velantino samo su neki od brendova koji su svoje prepoznatljive nijanse izradili upravo uz pomoć ove kompanije. Širok spektar nijansi i specifičan kodni sistem imenovanja boja govori o stručnosti i znanju Pantone-a u šta smo i mi uvereni, pa vam stoga predstavljamo 15 trendi boja za proleće/leto 2023. 

Iz gore predstavljenog kataloga možemo jasno prepoznati neke od ovosezonskih trendova. Prve u nizu su definitivno pastelne nijanse, posebno baby roze i plava.

Foto: Instagram/ @emporiarmani/ printscreen

Jarke boje za leto nisu novina, ali trend sunset printa ili boja zalaska sunca na odevnim predmetima novi su trend čije nijanse takodje možemo videti u ovosezonskom katalogu.

Foto: Instagram/ @courrages/ printscreen 

Kako to uvek biva, sa klasikom se ne može pogrešiti, pa earthy, zemljane nijanse iz kataloga mogu izgledati jako sofisticirano i elegantno tokom proleća ali i leta.

Foto: Instagram/ @dior/ printscreen

Iz primera kolekcija SS23 modnih kuća Emporio Armani, Kureidžs i Dior možemo videti da njihovi dizajneri veruju Pantone originalnim bojama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije