Foto: Instagram/@boards_by_dana

Red sira, red bageta – najlepše ideje za aranžiranje “Cheese plate”

Početak
23/03/2024

Poslednjih godina, nijedna proslava, čak ni ona sa najužim krugom ljudi ne može da prođe bez ponekog aranžmana sa hranom. Svima su nam poznati dekori sa mnoštvom sireva, suhomesnatih proizvoda i raznih vrsta voća, koji nas redovno očaravaju.

Kako napraviti savršeni Cheese plate?

Ukoliko želite da vaš rođendan, novogodišnju, božićnu i  uskršnju trpezu, ili pak poslovni sastanak uprilčite gozbom,  a ne želite da kontaktirate firmu za ketering, već da se sami odvažite u pravljenju savršenog tanjira sa predjelom, hajde da pogledamo par korisnih saveta. Početni korak ka pravljenju chesse plate jeste odabir daske na kojoj će stati sve naše ideje koje smo prethodno osmislili. Ako je vaš odabir konkretno chesse plate, poželjno je da se na tanjiru pronađe par vrsta sireva sa različitom teksturom. Za tanjir koji je elegantan, ali savršen što se tiče obima hrane preporučeno je imati bar tri različite vrsta sira, dok je za obilniji aranžman potrebno pet ili više.

 Za  početak bilo bi dobro da dekorisanje vaše gozbe krenete  sa nekim čvrstim ili polutvrdim sirom kao što su  beli čedar, Edar, Grijer, Gauda, Mančego ili Dabliner, a kada ste odabrali najbolje među onim tvrđim verzjama,  preporučljivo je da se na vašem tanjiru pronađe još pokoja vrsta ovog proizvoda, odnosno neka njena mekša alternativa, kao što su  sirevi za mazanje, poput kamembera, mekog kozjeg sira ili bri.

Kada ste završili sa sortiranjem mazalica, monotoniju vašeg tanjira možete da razbijete drugim namirnicama.  Savršen odabir sigurno jeste slani kreker, hleb ili baget koji se utapaju  sa sirom, kao i neki orašasti plod, a najbolji izbor bi bio badem, takođe masline ili kornišoni svojom kiselošću mogu da naprave savršen kontrast u ukusima. 

Suhomesnati proizvodi ne mogu da zaobiđu nijedan ketering i tanjir za predjelo, te bi kvalitetna šunka, pršuta ili čajna najverovatnije osvežile i donele bogatstvo celog tanjira, a detalji sa sosevima poput senfa dodaće savršenu  aromu . Iako govorimo o pravljenju slanog tanjira, uvek je dobro razbiti jedan ukus, te će slatki dodaci odlično  da pariraju i biti itekako primećeni na našem aranžmanu.

Med i sir se odlično stapaju, ali i odabirom džema nećete da napravite grešku . Nijedna gozba ne sme da prođe bez jarkih boja svežeg voća, a jabuke, kruške, banana , grožde ili lubenica, ukoliko je letnji period, osvežiće kako tanjir, tako i vas i vaše  goste, te je ovo prijatan izbor. Naravno, u skladu sa svojim preferencijama sklapate ukuse koji vama odgovaraju. Kako smo već i napmenuli odabir orašastog ili suvog voća dodaće novu i specifičnu notu celokupnom izgledu, a  dekor na kraju možete dodatno upotpuniti majčinom dušicom ili svežim ruzmarinom.

Za chesse plate koji će svakog ostaviti bez daha, prvenstveno je potrebno naći kvalitetne namirnice i napraviti  spoj ukusa koji neće biti mučan za organizam.  Ovakvi dekori, podržavaju eksperimentisanje, međutim, ne idite preko onih granica koje će otići u neukus.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

10 razloga da danas kupite buket svežeg cveća

Sledeći članak

Moderan ambijent u starom zdanju – vodimo vas u “Preko puta proleća”

Ne propustite

Tri posna recepta koja vredi probati tokom trenutnog posta

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće 5. maja najradosniji praznik Uskrs. Ovom prazniku prethodi

Zdrava jela koja se brzo spremaju – imamo i recepte

Vrlo često možemo čuti kako je zdrava isharna skupa i naporna, i

Moderan ambijent u starom zdanju – vodimo vas u “Preko puta proleća”

Decenijama je bio zatvoren i potpuno zapušten lokal na raskršću Vuka Karadžića,