Foto: Pexels

Recept za najukusnije praznične medenjake

Početak
05/12/2023

Možete da ih pravite u različitim oblicima zahvaljujući kalupuma, koji nisu previše skupi. Čuveni praznični medenjaci su uvek dobrodošli u domove.

Uz malo mašte imaćete pravu čaroliju na stolu, a ukućani i gosti želeće da ovu poslasticu rado probaju. Mi vam u nastavku donosimo najbolji recept za ove čarobne keksiće.

Foto: Pexels

Sastojci:

  • 750 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 gr mlevenog đumbira
  • 3 gr mlevenog muškatnog oraščića
  • 2 gr cimeta
  • 200 g putera sobne temperature
  • 3 kašike meda
  • 220 gr smeđeg šećera
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanile
  •  1 kafena kašičica mlevenog karanfilića

Za dekoraciju: 

  • 200 gr šećera u prahu 
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema: 

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i karanfilić pomešajte u nekoj većoj posudi. Posebno umutite puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa.

Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i uz stalno mešanje.

Testo će biti dosta črvsto na kraju. Podelite testo na manje kugle, umotajte u providnu foliju i ostaviti u frižideru tri sata da odstoje.

Posle toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu. Testo razvijte na dobro pobrašnjenj podlozi tako da bude tanje i vaditi modlicama u željenom obliku. Medenjake složite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 175 stepeni, 15 miniuta. Izvadite i ostavite da se prohlade, pa ih dekorišite.

Priprema dekoracije i ukrašavanje: 

Šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu, tečnu masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili.

Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga nemate, mogu da posluže i  čvršće kese za zamrzivač.

Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati masu. Sipajte masu u kesu i pažljivo pravite šare i ukrase po želji. Ostavite šećer i limun da se stegnu i vaši medenjaci su gotovi.

Uživajte u njima za vreme praznika.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Raskoš, glamur i moć hotela “Peta Avenija” u Njujorku

Sledeći članak

Detaljan vodič – kako pravilno držati čaše za vino

Ne propustite

S decembrom počinje i razmišljanje o ukrašavanju novogodišnje jelke – donosimo vam ultimativne ideje

Kako ukrasiti jelku ove godine?  Već tokom prvih zimskih dana, dok se

Oksfordski univerzitet otkrio reč godine – Šta simboliše “brain rot” u današnjem društvu?

“Oxford University Press” tradicionalno je izglasao reč godine. Reč koja je jakom

Da li znate da je Anne Hathaway bila žena Vilijama Šekspira? Imamo objašnjenje za ovu istorijsku, vrlo čudnu ispreplitanost

U 21. veku svima je dobro poznato ime Anne Hathaway (En Hatavej),