Foto: Pexels

Recept za najukusnije praznične medenjake

Početak
05/12/2023

Možete da ih pravite u različitim oblicima zahvaljujući kalupuma, koji nisu previše skupi. Čuveni praznični medenjaci su uvek dobrodošli u domove.

Uz malo mašte imaćete pravu čaroliju na stolu, a ukućani i gosti želeće da ovu poslasticu rado probaju. Mi vam u nastavku donosimo najbolji recept za ove čarobne keksiće.

Foto: Pexels

Sastojci:

  • 750 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 gr mlevenog đumbira
  • 3 gr mlevenog muškatnog oraščića
  • 2 gr cimeta
  • 200 g putera sobne temperature
  • 3 kašike meda
  • 220 gr smeđeg šećera
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanile
  •  1 kafena kašičica mlevenog karanfilića

Za dekoraciju: 

  • 200 gr šećera u prahu 
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema: 

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i karanfilić pomešajte u nekoj većoj posudi. Posebno umutite puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa.

Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i uz stalno mešanje.

Testo će biti dosta črvsto na kraju. Podelite testo na manje kugle, umotajte u providnu foliju i ostaviti u frižideru tri sata da odstoje.

Posle toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu. Testo razvijte na dobro pobrašnjenj podlozi tako da bude tanje i vaditi modlicama u željenom obliku. Medenjake složite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 175 stepeni, 15 miniuta. Izvadite i ostavite da se prohlade, pa ih dekorišite.

Priprema dekoracije i ukrašavanje: 

Šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu, tečnu masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili.

Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga nemate, mogu da posluže i  čvršće kese za zamrzivač.

Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati masu. Sipajte masu u kesu i pažljivo pravite šare i ukrase po želji. Ostavite šećer i limun da se stegnu i vaši medenjaci su gotovi.

Uživajte u njima za vreme praznika.

Prethnodni članak

Raskoš, glamur i moć hotela “Peta Avenija” u Njujorku

Sledeći članak

Kako je Nušić opisao jedan doček Nove godine u Beogradu?

Ne propustite

Ko je Leonor od Asturije?

San svake devojčice jeste da postane princeza. Odmalena smo učene da smo

Sedite sa nama u kafe “Sloj” u čiji meni ćete se zaljubiti

Dorćol, na beogradskoj opštini Stari grad važi za jedan od najlepših delova

Pričom vas vodimo kroz najstarije hotele u Beogradu

Na mestu gde se stapaju istok i zapad, Beograd je privlačio goste