Foto: The Fifth Avenue hotel

Raskoš, glamur i moć hotela “Peta Avenija” u Njujorku

Početak
05/12/2023

Znate li one poznate scene iz filma Ubistvo u Orijent Ekspresu, kada u okruženju glumaca vidite grandiozni voz koji je nekada vozio od Pariza do Istanbula u retro stilu i neprevaziđenom enterijeru? Istraživajući lepe hotele, došli smo do jednog koji odiše upravo duhom prošlosti i podseća nas na nekadašnja vremena, koja su, rekli bismo, ponovo zakucala na vrata njujorškog hotela “The Fifth Avenue”.

Fifth Avenue Hotel prikazuje specifičan šarm Njujorka. Enterijer najviše podseća na prošlost, a očuvanjem autentične arhitekture Njujorka, hotel je obezbedio status spomenika grada.

Zlatno doba Holivuda, a i ono pre njega… Frenk Sinatra, Din Martin, Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Greta Garbo i mnoge druge znamenite ličnosti zamišljamo kada ugledamo ovakav enterijer, te kao da će se odnekud pojaviti. Ko je dolazio zapravo u ovaj hotel i šta je on nekada predstavljao, satnajte u nastavku…

Istorija Hotela, nekadašnje Nacionalne banke

Dvostruka gospoda koja je žvakala cigare, okupljala se u raskošnim sobama hotela Peta avenija bili su povremeni poznavaoci istorije Njujorka, a posebno istoričari umetnosti, govorili o samom uglu ulice gde se nalazio pomenuti hotel.

Ali to je bilo 1840-ih…

Četrdeset godina kasnije, hotel Peta Avenija postao je centar Njujorka, žarište biznisa i luksuza koji se protezao južno do Union skvera, kroz atraktivnu kolekciju finih prodavnica poznatih kao Ladies Mile, i uz Petu aveniju do luksuznih vila bogatih stanovnika.

Ovao je bio ne samo “najbolji hotel u ovoj metropoli“, “vodeći hotel na svetu“, već jednostavno jedna od najiznenađujućih faza za američku politiku srednjeg veka i kasnog 19. veka.

Revolucija hotela u Njujorku

Hoteli su brzo postajali centar njujorškog života barem od dana Astor House-a, koji se nalazio u blizini Gradske kuće, 1830-ih. U roku od dve decenije, moderni novi hoteli (kao što su St. Nicholas i Metropoliten) proširili su se duž Brodveja i na kraju okupili oko Union skvera.

Hotel Fifth Avenue otvoren je 1859. godine, kao poduhvat bogatog trgovca Amosa Ričardsa Enoa, koji je tačno pretpostavio da će se centar gradske trgovine uskoro smestiti u 23. ulici. On je bio toliko samouveren, da se preselio iz svog apartmana na Brodveju 74, u masivnu kuću u blizini hotela.

Ova arhitektonska tvorevina, pre mnogo godina predstavljala je i Drugu nacionalnu banku u Njujorku.

Konfekcija pozlaćenog doba

Gosti su uživali u čitaonicama, luksuznom baru, berbernici, namenskoj telegrafskoj kancelariji i raznim trpezarijama i salonima, a da ne pominjemo prvi putnički lift ikada izgrađen u Sjedinjenim Državama, čudovište na parni pogon koji je dovodio putnike do apartmana.

Privatne prostorije su bile zvučno izolovane, opremljene modernim inovacijama u vodovodu i raskošno uređene, postavši za mnoge “najbezbedniji, najzdraviji i najudobniji hotel na svetu“. Bankari su se borili oko legendarnog “salona D. R.“ tokom napetih dana finansijske panike 1873. godine. Konkretno, hotel je postao de fakto sedište njujorških republikanaca.

Tokom 1870-ih, njujorški republikanci su postali nacionalni posrednici moći i često su s namerom raspirivali krize na Petoj aveniji. Do 1890-ih, hodnik hotela poznat kao „Amen Corner“ bio je poznato mesto za okupljanje republikanskih političkih šefova i novinara. Pošto su se nedeljom često ovde okupljali, skupljači bi zajedljivo uzvikivali “Amin!” tokom žestokih diskusija.

Do novog veka, naravno, središte njujorške aktivnosti se preselilo u centar grada, a hotel Fifth Avenue smatran je reliktom, čak i kada je potpuno nova građevina prekoputa — Flatiron zgrada — proglašena najlepšom u gradu.

Godine 1908. hotel Peta avenija je ponovo premešten i zamenjen sa 16-spratnim centrom igračaka, odnosno epicentrom proizvodnje igračaka tokom većeg dela 20. veka. Danas se nalazi na svom mestu, i predstavlja ikonu turizma i ugostiteljstva SAD.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prepustite se pravljenju mirišljavih sveća kod kuće

Sledeći članak

Recept za najukusnije praznične medenjake

Ne propustite

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,