Foto: Pexels

Prepustite se pravljenju mirišljavih sveća kod kuće

Početak
04/12/2023

Kada nađete vremena i upustite se u avanturu pravljenja sveća morate odlučiti koji ćete vosak koristiti. Na tržištu postoji parafinski vosak koji je na bazi nafte. Njega možete lako pronaći jer se najčešće koristi i samim tim je cena pristupačna, a ako želite prirodnu bazu za sveće iskoristite sojin ili pčelinji vosak. Sojin vosak je sto posto prirodan, napravljen od sojinog zrna. Pčelinji je najskuplji ali daje blagi miris meda i zdrav je, na prirodan način će osvežiti vaš prostor.

Potrebni su vam fitilji koje možete naručiti putem interneta ili kupiti u većoj količinu u prodavnicama. Ništa ne može da prođe bez eteričnih ulja i ona su pravo blago ručno pripremljenih ukrasnih sveća. Eterična ulja mogu vas umiriti i sprečiti isušivanje vazduha tokom zimskog perioda u prostorijama, a pravljenjem sveća kod kuće bićete sigurni da udišete kvalitetno i pravo eterično ulje. Možete izabrati miris po želji, mi uglavnom preferiramo lavandu jer je opuštajuća i osvežavajuća, piše Mogu ja to sama.

Foto: Pexels

Ovo je osnovni materijal ali ćemo sada nabrojati sitnice koje su vam potrebne kako ne bi isprljali svoju kuhinju i pod i koje će vam olakšati rad:

  • Bokal
  • Posuda koja može da se zagreva
  • Stare novine
  • Budite blizu izvora vode (česme)
  • Staklene teglice koje ste namenili za pravljenje sveća
  • Perlice ili šljokice- po izboru
  • Makaze
  • Fitilji i nalepnice za fitilj
  • Drveni štapići

Postavite fitilj u donji deo tegle i nalepite specijalizovanu nalepnicu za fitilj koja će ga čvrsto držati. Možete fitilj držati uspravno uz pomoć drvenog štapića, što će vam olakati kasnije proces sipanja voska ako ne, fitilj ćete držati rukom prilikom izlivanja voska.

Rastopite vosak u šerpici i zatim dodajte nekoliko kapi (5 do 10) eteričnog ulja po želji. Lagano meštajte vosak i kada bude potpuno rastopljen sipajte ga u posudu sa fitiljem. Možete dodati šljokice na samu gornju površinu voska ili različite perlice.

Sveći je potrebno da se stvrdne oko 24h ukoliko je držite na sobnoj temperaturi i ako ste koristili parafinski vosak. A za pčelinji i sojin vosak moraju stojati od 7 do 10 dana kako bi postali čvrsti.

Nakon ovog perioda možete uživati u mirisu svojih ukrasnih sveća.

Prethnodni članak

Ultimativni vodič za prazničnu dekoraciju – 10 ideja za ukrašavanje jelke

Sledeći članak

Raskoš, glamur i moć hotela “Peta Avenija” u Njujorku

Ne propustite

Prođite sa nama kroz najluksuzniji hotel u Londonu

Pod nazivom Raffles London At The OWO, ovaj hotel u Londonu važi

Sve je počelo od jednog miša: Kako su nastali Miki i Mini Maus?

U srcu svakog detinjstva krije se poseban kutak rezervisan za Miki i

Katarina Velika – najveća Ruskinja u istoriji

Rusiju već vekovima prati status jedne od najmoćnijih, najvećih i najuticajnijih zemalja,