Foto: Instagram/@fest_belgrade

Poznato koja filmska ostvarenja ćemo gledati na 52. FEST-u

Početak
14/02/2024

Belgrade International film festival (FEST) održaće se od 23. februara do 3. marta i sa sobom doneće mnoga ostvaranja koja će osvojiti srca publike.

Tokom deset dana festivala biće prikazani filmovi iz čak 60 zemalja. 

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina Gala by Knjaz Miloš, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Festovski program prikazuje se na šest beogradskih lokacija od mts Dvorane, preko Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra do Jugoslovenske kinoteke, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija.

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove autora: Alexander Payne, Aki Kaurismäki, Sofia Coppola, Roman Polański, Woody Allen, Fernando Trueba, Álex de la Iglesia. Biće prikazani i filmovi nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Kao i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Yuriy Bykov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara Bartonova akademija Alexandera Paynea, Zona interesa Jonathana Glazera, Anatomija pada Justine Triet sa Sandrom Hüller – dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, Dečak i čaplja čiji ja autor Hayao Miyazaki koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim Četiri ćerke rediteljke Kaouther Ben Hanije nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film. Tu si i: Gospodar Yuriya Bykova, dokumentarac Uspon i pad Džona Galijana sa Penelope Cruz, Naomi Campbell i Kate Moss, te Zelena granica Agnieszke Holland (Nagrada žirija na festival u Veneciji), Ja kapetan Mattea Garronea – nominovan za Oskara za najbolji strani film, Eskort Lukasa Nole, Dok ne istekne vreme Liliane Cavani i još mnogo toga.

Prodaja ulaznica za 52. FEST počinje u sredu, 14. februara, na blagajnama dvorana u kojima se FEST održava: MTS DvoranaDvorana kulturnog centra BeogradaDom omladineJugoslovenska KinotekaCineplexx Ušće i Cineplexx Galerija, kao i online na sajtu tickets.rs (za filmove koji se prikazuju u MTS Dvorani), efinity.rs (za filmove koji se prikazuju u Domu omladine) i cineplexx.rs (za filmove koji se prikazuju u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija), kao i putem aplikacija za mobilne telefone Cineplexx i Efinity.

Cene ulaznica su od 400 do 600 dinara, dok je cena ulaznica za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Radna vremena blagajni dostupna su na oficijalnom sajtu festivala. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

LA VIE EN ROSE playlista za romantične dane pred nama

Sledeći članak

O njemu malo ko zna – sve o Kristobalu Balensijagi u novoj modnoj seriji

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Izložba “Uroš Predić – Dostojanstvo svakidašnjice”: Spoj tradicije i savremenosti

U Galeriji SANU svečano je otvorena izložba “Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice”,

Znamo šta se desilo sa porodicom Dunđerski posle Lenkine smrti

Nije svaka bogata porodica srećna. Uvek posloje teške priče, uvek se nešto