/

Poslednja zlatna karika istinske mode koju dozvoljavamo da odnese vreme

Foto: Printscreen

Ako svetu u kojem smo do nedavno imali dizajnera i umetnika poput Pjera Kardena, dozvolimo da izbriše njegov rad, a ponajviše da se pod velikim imenom danas prodaje jeftina garderoba (poput Turske), onda smo u velikom problemu i ozbiljnoj modnoj krizi.

“Moj posao je moja strast, moja droga, obožavam ga i nikada neću prestati da radim”, ovako je govorio pre svoje smrti ovaj legendarni francuski dizajner, koji je bio neumoran u svemu što radi, a čiji je pogled oduvek bio usmeren u daleku budućnost i vizije.

Dozvolili smo da ga vreme „pusti niz vodu“, a u eri u kojoj se većina imena trka da bude „velika“, zaboravili smo njega kao najvažniju osobu u modnoj industriji i zapravo – VELIČINU.

Francuski i svetski poznat dizajner Pjer Karden na modnoj sceni bio je više od šest decenija. Fashion Group International ga je 2011. nagradio zbog izuzetnog doprinosa razvoju modnih trendova, te se i on priključio ranije nagrađenim kolegama, Valentinu, Donateli Versaće i Oskaru de la Renti.

Iako modna kuća Pierre Cardin postoji dugo, vlasnik je pred smrt odlučio da je proda budući da nije imala naslednika, ali ni nakon toga on nije želeo u penziju.

Nastavio je da radi, jer ga je posao ispunjavao i činio onime što jeste. Preminuo je 29. decembra 2020. u 98. godini i iza sebe ostavio pregršt stvari. Od kreacija koje postoje u pariskom muzeju njemu posvećenom, do zanimljivih priča o karijeri koje bi svakoga ostavile bez daha.

Zar je godinama gradio svoje ime, da bi jednog dana (kao što je slučaj danas) bilo jedno od neprimetnih? Nije, ali smo to dopustili mi, kao društvo i celina. Modni svet. Bez imalo poštovanja prema liku i delu ovog vrsnog umetnika.

Kardenov stil se može nazvati svemirskim, zbog boja i motiva koje je koristio. U pitanju je neverovatan i jedinstven space age šik, a njegova kreativnost bila je bezvremenska, jer nijedan komad nije odao godinu iz koje potiče. To mu je osiguralo neobično dugu i uspešnu karijeru, s obzirom na prolaznost mode. Većina njegovih kolekcija etiketirana je kao nepraktična eksperimentalna.

Međutim, da biste shvatili šta je dizajner njome želeo da kaže, nije potrebno samo „baciti pogled“, već stati i dobro se zagledati u kreaciju, isto kako biste to uradili sa slikom u muzeju. Jednako je.

Ostaje pitanje zašto su ljudi iz modne industrije dopustili da se ovaj, po našem mišljenju jedan od boljih dizajnera tako brzo zaboravi i da se njegov višedecenijski rad potceni. Verovatno zbog toga što smo i sami izgubili osećaj za prave vrednosti.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Preminuo Isi Mijake, tvorac čuvene crne rolke

Sledeći članak

Zvali su je „Madam butterfly“ – preminula prva japanska dizajnerka u svetu visoke mode

Poslednje od Istorija