Poslednja zlatna karika istinske mode koju moramo sačuvati

Početak

Ako svetu u kojem smo do nedavno imali dizajnera i umetnika poput Pjera Kardena, dozvolimo da izbriše njegov rad, onda smo u velikom problemu i ozbiljnoj modnoj krizi.

“Moj posao je moja strast, moja droga, obožavam ga i nikada neću prestati da radim”, ovako je govorio pre svoje smrti ovaj legendarni francuski dizajner, koji je bio neumoran u svemu što radi, a čiji je pogled oduvek bio usmeren u daleku budućnost i vizije.

Ne smemo dopustiti da ga vreme “pusti niz vodu”, a u modnoj industriji u kojoj se većina imena trka da bude “velika”, zaboravili smo da je ipak on predstavljao iskonsku veličnu iz nekoliko razloga.

Francuski i svetski poznat dizajner Pjer Karden na modnoj sceni bio je više od šest decenija. Fashion Group International ga je 2011. nagradio zbog izuzetnog doprinosa razvoju modnih trendova, te se i on priključio ranije nagrađenim kolegama, Valentinu, Donateli Versaće i Oskaru de la Renti.

Iako modna kuća Pierre Cardin postoji dugo, vlasnik je pred smrt odlučio da je proda.

Ni pred samu smrt nije prestajao da radi. Posao ga je ispunjavao i činio onime što jeste. Preminuo je 29. decembra 2020. u 98. godini i iza sebe ostavio pregršt stvari. Od kreacija koje postoje u pariskom muzeju njemu posvećenom, do zanimljivih priča o karijeri koje bi svakoga ostavile bez daha.

Kardenov stil se može nazvati svemirskim, zbog boja i motiva koje je koristio. U pitanju je neverovatan i jedinstven space age šik, a njegova kreativnost bila je bezvremenska, jer nijedan komad nije odao godinu iz koje potiče. To mu je osiguralo neobično dugu i uspešnu karijeru, s obzirom na prolaznost mode. Većina njegovih kolekcija etiketirana je kao nepraktična eksperimentalna.

Međutim, da biste shvatili šta je dizajner njome želeo da kaže, nije potrebno samo “baciti pogled”, već stati i dobro se zagledati u kreaciju, isto kako biste to uradili sa slikom u muzeju. Jer, moda je jednaka umetnosti.

Upravo zbog njegovog neumornog rada i velike ljubavi prema poslu, moramo pamititi ime Pjera Kardena. Ne smemo dopustiti da delo njegovih ruku padne u zaborav.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 magazina

Naslovna fotografija: Foto: Printscreen Twitter, @emregulay1907

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije