/

Od starih Grka do njujorških železnica – kako je tekla istorija crvenog tepiha?

Foto: Pexels

Istorija crvenog tepiha datira još od drevne Kine, kada je korišćen u carskim ceremonijama, zatim tokom perioda renesanse kada je postao povezan sa kraljevskim porodicama, konačno u moderno doba kao deo holivudskog glamura.

Međutim, najranije pominjanje crvenog tepiha može se pratiti sve do antičke Grčke 458. godine pre nove ere.

U grčkoj tragediji „Oresteja“, Klitemnestra je postavila crveni tepih kako bi poželela dobrodošlicu svom mužu, Agamemnonu. U doba starih Grka, crvena se smatrala bojom bogova, što je činilo bojom dobrodošlice. Ubrzo nakon što je predstava objavljena, mnogi slikari su počeli da koriste crvenu boju u svom radu kako bi ilustrovali kraljevsku vlast ili bogatstvo.

Crveni tepih je bio važan na mnogim svetkovinama u srednjem veku, a često je bio postavljen ispred palata, dvoraca, i išao bi sve do ulaza. Nije bilo zamislivo dočekati kraljeve bez prostiranja crvenog tepiha, čime bi se njihov značaj dodatno istakao.

Železnice

Ali ono što je zaista učvrstilo tradiciju crvenog tepiha bile su železnice. Veruje se da fraza „Tretman crvenim tepihom“ potiče upravo iz Centralne železnice Njujorka.

Putnici u Njujorku i Čikagu koji su se vozili vozom 20th Centuri Limited ulazili su i izlazili iz voza preko plišanog tepiha, dodajući tako svakom putovanju dozu luksuza.

©NYSocialDiary.com

Moderni crveni tepih

Tradicija crvenog tepiha koji je postavljan za slavne ličnosti iz oblasti filma, nastavlja da se prenosi i u 20. veku.

U Holivudu je 1922. godine postavljen crveni tepih, u čast poznatih glumaca filma „Robin Hud“. Od tada najvažniji događaji, koji okupljaju slavne iz raznih oblasti, ne mogu da prođu bez postavljanja crvenog tepiha.

Foto: Pexels

Ono što je van sumnje je da je crveni tepih prešao veoma dug put od krvavog početka do glamuroznog kraja.

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Savršeni primeri za uređenje trpezarije

Sledeći članak

Odaberite prave zavese za vaš kutak

Poslednje od Lifestyle