Foto: Burberry

Nylon trench mantile su svi želeli i davne 1961. u Beogradu

Početak
24/03/2024

Prava modna histerija zavladala je među Beograđanima kada su 15. oktobra 1961. godine u jugoslovensku prestonicu stigli prvi mantili koji su u beogradskoj istoriji postali famozni po uličnom nadimku koji su odmah dobili – šuškavci, prenosi Kaldrma.

Tada su se pravili od najlona i bili su idealni za kišu, a da su ih beograđani željno iščekivali govori podatak da je Robna kuća “Beograd” zbog neverovatne gužve u svojoj radnji tog dana kad su stigli morala da brzo obustavi svaku prodaju.

Svi su želeli da taj popularni komad prošetaju ulicama prestonice, kako bi “iskakali” iz modnog sivila koje je vladalo nedugo posle užasa Drugog svetskog rata.

Mantili šuškavci su se prodavali kao od šale, a mušterije su navirale sa svih strana, pa su poslovođe odlučile da šoping vikend produže i na ponedeljak. Kako su pisali tadašnji mediji na početku nove nedelje bilo je još gore. Sve mlado i staro došlo je na Sajam da se bude odeveno po poslednjoj modi.

Red kupaca se formirao rano ujutru, a već oko pola osam bio je dug stotinak metara. Za tadašnji Beograd ovakvo interesovanje bilo je neverovatno.

Bonus fotografije:

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Otkrivamo vam stilske tajne najvoljenije britanske princeze

Sledeći članak

Boje odeće u koje vredi investirati ovog proleća

Ne propustite

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,

Istorijat – kako su kaiševi ugledali svetlost dana?

Kaiš ili remen je deo odeće, koji se nosi oko struka, preko