Natali Vud – najnesrećnija lepotica Holivuda

Početak
27/03/2024

Njeno ime ispisano je zlatnim slovima na stranicama filmske umetnosti i Holivuda, kao jedne od najpoznatijih i najcenjenijih glumica 70ih godina prošlog veka. Krasila je naslovne strane, nizala uspehe na poslovnom planu, ali duboko u sebi je bila nesrećna žena, koja je za vreme svog veoma kratkog života ipak otišla u besmrtnost.

Ko je bila Natali Vud?

Rođena je 1938. godine kao Natalija Nikolajevna Zaharenko od roditelja ruskih imigranata, koji su se preselili u SAD tačnije u grad na istočnoj strani obećane zemlje i grad koji je simbol zlatne groznice, San Francisko, gde je  Natalija i rođena. Iako je porodično prezime slovilo Zaharenko, porodica ga ubrzo  menja u Gudurin, kako se Natali u mladosti i predstavljala. I pored blistave karijere, koju je ostavila za sobom Natali nije imala srećno detinjstvo, a kasnije ni život sa partnerima. Odrasla je sa majkom koja je bila stroga i sa ocem koji je bio alkoholičar i pomno slušao svaku reč supruge, kako se navodi u mnogim člancima.

Počeci filmske karijere

Svoju prvu ulogu dobila je sa svega četiri godine u filmu Srećna zemlja, dok sa već 17 godina, ovaj devojčurak ima 18 odigranih uloga. Njena karijera bila je pod strogim nadzorom pohlepne majke, koja ju je gurala u ruke mnogih tadašnjih poznatih filmskih umetnika, a najpoznatija priča zasigurno jeste o majčinom kumovanju na upoznavanju sa režiserom Irvingom Pičelom. Dokaz da je Natalina majka upravljala njenom karijerom govori i to što je morala da glumi i prihvata uloge za koje je smatrala da nisu za nju ili su bile protiv njenih pogleda na svet, moralnih načela i razmišljanja.  Uloga u novogodišnjem filmu Čudo u 34. Ulici vinuo je ovu mladu devojku u nebesa, nakon čega zanosna lepotica tamne kose i smeđih očiju, ubrzo postaje  miljenica Holivuda za kratko vreme. Nakon ovoga uloge su se samo nizale, ali i  nagrade filmske akademije. 

Prvu nominaciju za nagradu Oskar , ostvarila je 1955, sa svega 17 godina za ulogu u filmu Buntovnik bez raloga. Film koji je bio kruna njene karijere i jedan od najpoznatijjih ikada snimljenih Sjaj u travi, u kome Natali tumači tinejdžerku, koja je razapeta između okova patrijarhalnog društva i nailazećeg modernog doba i pitanja seksualnosti. Iste godine snima film za koji napokon dobija Oskar i Zlatni globus, Priča sa zapadne strane, odnosno modernizovanu verziju romana Romeo i Julija. Za ulogu u filmu Ljubav sa pravim strancem opet biva nominovana za najprestižniju nagradu filmske akademije, Oskar. Zapažene uloge imala je u filmovima Džipsi, The Shearches, Tragači. Dva puta je bila novinovana za Zlatni globus, za najperspektivniju mladu glumicu, dok je za seriju Odavde do večnosti i osvojila ovu nagradu. Bila joj je ponuđena uloga u filmu Boni i Klajd, međutim iz privatnih razloga je odbja. Sarađivala je sa mnogim poznatim umetnicima tog vremena poput Orsona Velsa, Džejmsa Dina, Džona Vejna.

Privatni život

Iako je ona snimala filmove, njen život imao je zaplete koje nijedan filmski scenario ne bi mogao da ispiše. Pored ogomnog talenta koji je posedovala, bila je jedna od glavnih akterki svih tabloda širom države, zbog svojih ljubavnih veza. Za života su je povezivali sa mnogim slavnim ličnostima i redovno su se oko njenog imena budile razne glassine i špekulacije. Imala je dva braka, prvi, sa osam godina starijim glumcem  Roberton Vagnerom, sa kojim je dobila ćerku, Natašu Gregson Vagner, dok je iz drugog braka  sa piscem i producentom Ričardom Gregsonom, dobila još jednu ćerku Kortni Vagner.  Povezivali su je sa Elvisom Prislijem, Nikijem Hiltonom, Vorenom Bitijem, Denisom Hoperom.  Natali je bila fatalna žena, specifične lepote, sa dubokom tugom ispod fasade savršene glumice. Njena sestra Lana Vud, govorila je o tome da je sa svega 16 godina Kirk Daglas seksualno napastvovao Natali u apartmanu, te da se ona odmah požalila sestri.  Poginula je 1981. godine, od posledica utapanja, kada je pala sa jahte, Splendour , kako glasi zvanična verzija, međutim postoje mnoge teorije zavere u vezi sa njenom smrti. Dok neki veruju da je želela da napusti jahtu i okliznula se, mnogi  veruju da je za njenu smrt kriv upravo suprug  Robert Vagner koji je bio sumnjičav u pogledu njene  vernosti. Pradoksalno jeste to da se za života Natali bojala duboke vode.  Slušaj Natali Vud otvoren je opet  2011. godine, nakon skoro vise od 40, godina, a ovog puta se istine o umešanosti Vagnera još vise produbljuju, a 2018, godine Vagner je osuđen za ubistvo Natali Vud.

Može se reći da je Natali jedna od najplodonosnijih Holivudskih glumica svih vremena, koja je prerano preminula, dok njene uspehe u kratkom period retko ko može da dosegne.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Priča o “Sanji” koju je opevala grupa “Alisa”

Sledeći članak

April u pozorištima i predstave koje ne propuštamo

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na