Foto: Pexels

Najbolje knjige za zimu, uz ćebe i čaj

Početak
11/12/2023

Zima je uveliko stigla, a većina “beži” od nje u svoje tople domove, živeći pravi “zimski san”, uz filmove i dobre knjige. Ukoliko ne postoji štivo koje odabrali da pročitate ove zime, mi vam u nastavku donosimo nekoliko njih, koje vredi pročitati ove sezone.

Snežno dete – Eowyn Ivey

Ovaj bestseler je u potpunosti prožet zimom. Sve vreme imate osećaj da ste u društvu jednog od likova, zavejani snegom u neverovatnim izolovanim prirodnim lepotama Severne Amerike. Radnja se odvija dvadesetih godina prošlog veka, na šumovitim obroncima Aljaske, kad se starijem bračnom paru na snežnom pragu pojavi divlja, mistična devojčica zvana Faina. Ona je dete šume koje lovi zajedno sa lisicom, lagano se krećući kroz sneg i nekako preživljavajući surovu zimu. Međutim, u ovom prelepom i nemilosrdnom pejzažu, stvari nisu baš onakvim kakvim se čine…  

Zimska kratkodnevica – Rosamunde Pilcher

Ovo je idealna knjiga za čitanje u toku novogodišnjih i božićnih praznika, a govori o posledicama tragedije koja na najkraći dan u godini spaja petoro likova – i to u velikoj, neuglednoj kući blizu zabačenog ribarskog grada u Škotskoj. Roman govori o ljubavi, lojalnosti i preporodu, bez mnogo drame ili opterećujućih otrcanih klišea. 

Gde si nestala, Bernadeta? – Maria Semple

U svetu savremenih dizajnera, Bernadette Fox važi za revolucionarnog arhitektu; za njenog Microsoft-guru supruga – ona je neustrašivi partner; za majke u privatnoj školi njene ćerke – Bernadette je sramna; a za petnaestogodišnju ćerku Bee – ona je, jednostavno, majka. Ova nepredvidiva protagonistkinja beži od anksioznosti svakodnevice američkog života – i to na Antarktik. Ovo daje dodatni sloj naizgled opuštenoj radnji, uz koji čitalac nesumnjivo zamišlja i svoj idealni zimski beg. 

U zimu – Karl Ove Knausgaard

U zimu je druga u nizu u ciklusu od četiri knjige svetski popularnog norveškog pisca, posvećenih njegovoj tad nerođenoj ćerki. Autor piše o svetu oko sebe, o doslovno svemu, preplićući uspomene iz detinjstva, realnost, maštu, savremena dešavanja – u vidu svojevrsne enciklopedije pojmova i opažanja. U zimu je dirljivo, duhovito, iskreno štivo, vrlo jednostavno za čitanje, podsećajući nas na svakodnevne pojmove i trenutke koje shvatamo olako, poručujući nam da im ponovo odamo poštovanje. 

Božićna priča – Charles Dickens

Takođe čuvena i kao Božićna pesma, ova novela je možda jedna od knjiga kojima se rado vraćate svake godine, budući da predstavlja svojevrsni bezvremenski klasik svetske literature. Kazuje priču o gramzivom starcu Ebenezeru Scroogeu kog pred Božić posećuje duh njegovog bivšeg poslovnog partnera Jacoba Marleyja, a potom i duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ne bi li mu ukazali na strašne posledice njegove gramzivosti ako se ne promeni. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Prve fotografije sa snimanja filma o Ejmi Vajnhaus

Sledeći članak

Stari praznični filmovi koji vraćaju u detinjstvo (a nije “Sam u kući”)

Ne propustite

Pripremite listu knjiga za odmor – donosimo vam najbolje naslove “lekovitih” štiva

Knjige koje vam donosimo u nastavku, smatramo da su “lekovite” za čitanje

Preporuka za one sa malo slobodnog vremena: 10 knjiga koje se čitaju za jedan dan – “pitke” su i zanimljive

Da li želite da pročitate neku kratku knjigu i da se zapitate

Da li znate koje je reči Desanka Maksimović najčešće koristila?

Desanka Maksimović jedna je od najvećih srpskih pesnikinja. Žena plemenitog srca koja