Foto: Pexels/Anna Tarazevich

Pripremite listu knjiga za odmor – donosimo vam najbolje naslove “lekovitih” štiva

Početak
21/06/2024

Knjige koje vam donosimo u nastavku, smatramo da su “lekovite” za čitanje tokom slobodnih dana Pred nama je period letnjeg odmora, s tim u vezi današnji tekst posvećujemo knjigama koje će vas dodatno odmoriti tokom ležanja na plaži, na primer.

Foto: Pexels/Mikhail Nilov

“Prva damska detektivska agencija” – Aleksandar Mekol Smit

Kratak opis: Aleksandar Mekol Smit bilo je ime koje se često čulo po knjižarama krajem devedesetih. Serijal knjiga o predanoj „detektivki“ Dragocenoj Ramocve flertuje sa žanrom detektivskih romana ali ima daleko privlačniju premisu od pitanja whodunit. Raskošan svet duboke humanosti otvara se pred svakim ko zakorači u ovaj univerzum….

“21 lekcija za 21. vek” – Juval Noa Harari

Kratak opis: Aktuelniji nego pre, izraelski istoričar i mislilac Juval Noa Harari ne prestaje da nam se obraća u medijima. U ovoj knjizi se nalaze najvažnije lekcije za milenijum koji je počeo pre 20 godina. A jedva da smo toga svesni. Autor slavnog „Sapijensa“ i „Homo Deusa“ sažeo je u ovoj knjizi najvažnije mudrosti.

“Život na našoj planeti” – Dejvid Atenboro

Kratak opis: Knjiga koja nas upozorava da imamo samo jedan dom, koja poziva na solidarnost i okupljanje oko jedne ideje koja je važna za celokupno stanovništvo na planeti. Ser Dejvid Atenboro je ikona britanske televizije, a njegovo dragoceno iskustvo pretočeno je u ovu knjigu i istoimeni film.

“Šta god te čini srećnim” – Vilijem Satklif

Kratak opis: Drage mame i bake, ovo je prava knjiga za vas! Iskreno, nije za hipstere i hipsterke jer će ih iznervirati, dovesti do ludila, naljutiti i izazvati histeričan podsmeh. Ovo je knjiga za sve nežne i katkad zabrinute mame koje žele sve najbolje svojoj deci. I, hipsteri, ne brinite, ovu knjigu slobodno poklonite svojim roditeljima ili bakama, oni će znati kako da je čitaju! A vama neće reći ni reč.

“Podvizi i stradanja Grofa od Takova” – Dejan Mihailović

Kratak opis: Milan Obrenović je jedna od najkontroverznijih ličnosti novije srpske istorije. A ova izvanredna mešavina fikcije i stvarnih događaja prožetih finim humorom i ironijom nudi čitaocu sijaset zanimljivih priča o tome šta se dešavalo u pozadini važnih istorijskih zbivanja u poslednje tri decenije 19. veka. Kako nemamo često prilike da naiđemo na istoriografsko štivo koje istoriju razotkriva bez zazora i predrasuda, ova knjiga je tim dragocenija.

“Dvanaest nemogućih” – Grupa autora

Kratak opis: Ovo je jedna od onih knjiga-dragulja koje mogu lako da promaknu i najobaveštenijem knjigoljupcu. Besprekoran prevod Srpka Leštarića i njegovo duboko poznavanje i razumevanje arapske kulture podarili su čitaocima ovu izvanrednu zbirku priča „nemogućih“ autora čije su biografije (koje takođe čitamo u knjizi) katkad uzbudljivije od njihovih proznih dela.

“Poštar uvek zvoni dvaput” – Džejms M. Kejn

Kratak opis: Za ovaj naslov ste čuli, odavno, ali ga niste čitali, jer se nedavno prvi put pojavio na srpskom! Ovo remek-delo kriminalističkog žanra imalo je brojne filmske adaptacije, od kojih je danas najpoznatija ona iz 1981, sa Džekom Nikolsonom i Džesikom Lang u glavnim ulogama. A svakako je najveću potvrdu dobio od Albera Kamija, koji je kazao da mu je „Poštar“ bio nadahnuće za „Stranca“.

“Mržnja puna ljubavi” – Sali Torn

Kratak opis: A za one koji više vole čiklit, pa im uz dobru ljubavnu priču treba i malo varnica mržnje, podmetanja, intrigue i mnogo humora, onda je ovo pravi roman za vas. Ljubav na poslu je uglavnom opterećujuća kategorija, krene od konflikta koji se ili produbi ili pretvori u nešto drugo. Saznajte kako su se ovo dvoje junaka izborili sa tim…

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Za sve ljubitelje Formule 1 – konačno se zna kada izlazi film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi

Sledeći članak

Njegovu čuvenu “La Bohème” svi znate – večeras uživajte u pesmama Šarla Aznavura u Francuskom insitutu

Ne propustite

Zanimljivost izvučena iz knjige – ko je zapravo bila Zone Zamfirova o kojoj je pisao Stevan Sremac?

O tome kako je izgledala i rasla prava Zona Zamfirova, koliko je

Preporuka za one sa malo slobodnog vremena: 10 knjiga koje se čitaju za jedan dan – “pitke” su i zanimljive

Da li želite da pročitate neku kratku knjigu i da se zapitate

Da li znate koje je reči Desanka Maksimović najčešće koristila?

Desanka Maksimović jedna je od najvećih srpskih pesnikinja. Žena plemenitog srca koja