Foto: Žaklina Medenica

Modna retrospektiva – zaključak o godini iza nas i očekivanja od naredne

Početak
21/12/2022

Da li Beograd danas može biti grad u kojem bi moda ponovo postala ono što je nekada u njemu bila – neizostavni deo i važna stavka svakog stanovnika, ali ne samo prestonice, već i čitave zemlje? Odgovor je zahtevan, jer se vremena menjaju, a sa njim i trendovi koji diktiraju izglede pojedinaca.

Onih, unuka naših nekadašnjih sugrađana koji su umeli da se istaknu po svojoj umetnosti odevanja. Da imaju stila i sa vrlo malo novca, a opet da izgledaju tako prefinjeno i skupo! Ovim uvodom, započeli bismo članak o onome što nas već dugo muči – a to su stilovi koji dominiraju kako na ulicama, tako i na modnim pistama u glavnom gradu. Srećom, poslednja dešavanja u ovoj godini ulila su tračak nade u boljitak.

Mladi dizajneri prepušteni su dirigentskoj palici “iščašenog sveta” koji je pored mnogih stvari, svoje prste upleo i u modu. U ovoj zemlji postoje izuzeci, samo što su tihi. Jer ono glasnije – uvek nadjača, ali srećom, kratkog je daha. Nadamo se da će tako biti i sa trendovima koji su doprineli tome da čak i istaknuta, lepa ženska figura menja oblik. Da muška elegancija iščezava.

Foto: Žaklina Medenica

Nećemo u ovom članku previše kritikovati ono što postoji, jer se nadamo da će proći. Stavićemo akcenat na stvari koje tek trebaju doći, one kojima je zapravo mesto na pisti. A to svakako nije veštački izgled. Nikada nije ni bio. Nisu ni poznate ličnosti zarad “reklamiranja brenda na društvenoj mreži”. I sve je to društvo prihvatilo, a samo nekolicina ide protiv toga.

No, vratimo se na godinu koju ostavljamo iza sebe i fokusirajmo na pozitivne stvari koje bi možda i prevagnule da se o njima govori.

Foto: Žaklina Medenica

U sklopu beogradske Nedelje mode tokom novembra, održana je omaž revija u Palati Srbija pod nazivom “Jovanka u boji” (fotografija iznad) kojom je dokazano da je stil večan, a trendovi prolazni.

Publika je imala priliku da vidi modele koje je specijalno za ovu reviju kreiralo 22 dizajnera iz čitavog regiona bivše Jugoslavije. Ovime je u krupan plan stavljen stil koji su negovale dame u doba kada je Jovanka Broz živela.

Pojedini dizajneri na revijama BAFE organizacije oduševili publiku

Malo ko je očekivao 15. i 16. decembra toliko elegancije. Naravno, pored prožetog modernog stila, onaj koji smo davno zaboravili stavljen je u prvi plan, napokon. Dizajneri poput Sanje Janković, Jovane Pantić, Yunited Designers i drugih, su upravo zbog toga ostavili pečat na reviji u Hotelu “Moskva” i nadamo se probudili želju ostalim dizajnerima da se u daljem radu pridržavaju jednostavnosti i prefinjenosti.

Foto: Žaklina Medenica/BAFE event 2022.

Od naredne godine ne smemo da očekujemo ništa manje, osim da moda u Srbiji krene ispravnim putem, putem kojim je i sama nekada išla, ali se slučajno izgubila na stranputici koja se zove 21. vek.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sa 13 godina pobegao od kuće da bi ostvario san – neobična životna priča Luja Vitona

Sledeći članak

Godinu dana bez Tamare Bakić, srpske manekenke u čiju čast je lično Dior otvorio šampanjac

Ne propustite

Cult Gaia – Jedan od retkih brendova u čije kreativne torbice ulažemo ovog leta

Inspiracija iz prirode unapređena futurističkim avangardnim oblicima, čini aksesoare brenda Cult Gaia,

Modernija verzija mode 90-ih: Fendi predstavio novu kolekciju za sezonu proleće/leto 2025

Fendi kolekcija za proleće/leto 2025 oličenje je savremene muške odeće... Pitanje je,

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,