Foto: Moschino Youtube Printscreen

Nostalgija za nekadašnjom modom kroz savremene letnje komade

Početak
14/07/2023

Svedoci smo koliko se moda kroz vreme menja i koliko trendovi utiču na pojedince. Ono čega se sećaju mahom stariji sugrađani, jeste nekadašnji izgled devojaka i momaka tokom leta naprimer sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Leto definitivno kreira modni pejzaž koji se samo oblikuje tokom perioda ovog godišnjeg doba. Pa tako nosimo šarenije stvari, vesele boje, pruge i takozvani beli, “teniski stil”. Pojedini brendovi danas pokušavaju da novim komadima u svojim kolekcijama dopru do sličnog stila koji se negovao nekada, ali koliko je to uopšte moguće?

POSTULATI NEKADAŠNJE LETNJE ELEGANCIJE KROZ DANAŠNJU MODU

Kaftan kao odevni komad vraća nas u vreme šezdesetih i sedamdesetih godina, kada su dive poput Marije Callas i Elizabeth Taylor bile sinonim za dobar izgled. Zasigurno bi i danas nosile retro kaftan-haljine koje je Camille Micelli kreirala kao novi kreativni direktor kuće Emilio Pucci ili svedenije verzije od pamučnog krošea australijskog brenda Zimmermann.

Foto: Instagram/Printscreen/Zimmermann

Brend Isabel Marant poznata je po odeći koja prati dinamičan život žene koja je nosi. Njene letnje kreacije su najviše definisane kratkim haljinama A-kroja sa tankim, vizuelno neosetnim bretelama. Marant je predstavnik boho estetike i po njoj – savršena žena sa lakoćom nosi paterne, kombinaciju pastelnih boja mešanih tie-dye tehnikama iz ’70-ih i ravne kožne sandale.

Brend Ester Manas osnovan je 2019. godine i pionir je po pitanju ekoloških aspekata kreiranja odeće i inkluzivnosti svih telesnih konstitucija. Iako mladi dizajneri Ester Manas i Balthazar Delepierre, pokazali su privrženost retro stilu koji su oblikovali za modernu ženu.

Foto: Instagram/Printscreen/Moschino

Jeremy Scott kao kreativni direktor brenda Moschino možda je otišao najdalje u kreiranju mode direktno nadahnute nostalgijom za prošlosti. Scott je vrlo vešto upotrebljavao na prvi pogled letimične detalje, kojima je davao dozu italijanskog seksepila i satire, po kojim je ovaj brend bio poznat od osnivanja. On je iskoristio motiv dečije gume za plivanje kako bi oblikovao čitavu kolekciju.

Maksi pruge u kolekcijama brendova Max Mara i Zimmermann savršeno bi pristajale romanu, kao i filmu Veliki Gatsby, sanjive kreacije Wesa Gordona odlično bi pristajale retro estetici Palm Springsa.

Prethnodni članak

Tomato Girl – nova letnja estetika koja je zaludela svet

Sledeći članak

Zašto je baš konj na logou brenda Hermès?

Ne propustite

Upoznajte najmlađeg dizajnera na svetu – Max Alexander

Kao deca često maštamo o različitim poslovima kojima bismo voleli da se bavimo

Igor Todorović za LA VIE EN ROSE – “Revije su kod nas povod za izlazak, a najmanje prikaz tržišta”

Modna scena Srbije je, rekli bismo, nakon odlaska velikog kreatora Aleksandra Joksimovića,

Kreatorka kostima iz serije “The New Look” otkrila kako je stvorila magiju

U svetu mode, kao i u umetnosti, svaka epoha ima svoj jedinstveni