Foto: Pinterest

“Mob Wife” estetika – očaravajuća pojava ili etički izazov?

Početak
02/02/2024

U poslednjih nekoliko meseci, svet mode je zabeležio impresivan uspon Mob Wife estetike, fenomena koji je na društvenim mrežama postao sinonim za snagu, samopouzdanje i besprekoran stil. Inspirisan životom supruga i partnerki pripadnika lanaca organizovanog kriminala, ovaj modni trend, po mišljenu mnogih, naglašava žensku moć i nezavisnost, ali postoje i oprečna mišljenja, koja ukazuju na važna društvena i etička pitanja privlačeći pažnju žena širom sveta

Sa pozitivnog stanovišta, ono što razlikuje Mob Wife estetiku od drugih modnih trendova jeste njen naglasak na snazi i samopouzdanju. Žene koje se inspirišu ovim trendom ne samo da biraju sofisticirane odevne kombinacije već i prenose snažnu poruku hrabrosti i neustrašivosti. Mob Wife trend tako postaje izraz ženske autonomije, podsećajući nas da žena može biti snažna i nezavisna bez obzira na okolnosti.


U današnjem digitalnom dobu, društveni mediji igraju ključnu ulogu u širenju Mob Wife fenomena. Uticajne ličnosti na Instagramu i TikToku deljenjem svojih modnih odabira podstiču hiljade pratilaca da prate ovaj trend. Hashtagovi poput #MobWifeStyle i #BossLady postali su viralni, stvarajući globalnu zajednicu žena koje dele ljubav prema snazi, stilu i tajanstvenosti.

Mob Wife estetika donosi luksuz u svakodnevni život, uključujući sofisticirane elemente i modne kombinacije sa zlatnim i dijamantskim detaljima koji asociraju na raskoš, glamur i moć. Takođe, oplemenjuje modnu scenu retro šarmom inspirisanim periodom od 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i simbolima koji su prepoznatljivi za tu eru poput uskih haljina, visokih šešira, kožnih jakni i kaputa sa detaljima od krzna, bundi, šljokica…


Nema sumnje da ova estetika i te kako može izgledati dobro, ukoliko se pravilno kanališe. Važno je pravilno ukombinovati karakteristične komade ove estetike sa klasičnim, bez preterivanja. Ukoliko želite da isprobate ovaj trend, možete se inspirisati ikoničnim filmovima poput The Godfather (Kum) ili serijom The Sopranos (Sopranovi), jer ovaj pristup modi izražava, pre svega, snažan karakter žene, ukorenjen u vreme kada su dame bile odraz elegancije i snage. Mi vam nudimo par saveta za stilizovanje Mob Wife estetike kako u zimskim tako i letnjim danima

  • Birajte elegantne i dobro krojene komade odeće. Klasične haljine, suknje ili sakoi mogu dodati sofisticirani izgled.
  • Koristite visokokvalitetne materijale poput svile, baršuna ili luksuzne vune. Ovi materijali mogu dodati dozu raskoši vašem izgledu.
  • Odaberite neutralne boje poput crne, bele, sive, smeđe ili tamnoplave. Ove boje često deluju sofisticirano i lako se kombiniraju. Takođe, možete koristiti i animal printove poput leopard printa koji ćete ukombinovati sa jednostavnijim crnim komadima.
  • Dodaci poput sunčanih naočara, šešira, dijamantskog i zlatnog nakita ili elegantne torbe mogu doprineti luksuznom izgledu.
  • Nosite elegantne cipele sa visokim potpeticama. To može dodati dozu glamura i podići vaš izgled. Preporučujemo klasične salonke sa kojima ne možete pogrešiti kada je ovaj stil u pitanju.
  • Održavajte urednu frizuru i pažljivo odabran make-up. Klasične i sofisticirane frizure često doprinose eleganciji, poput krupnih lokni i velikih punđi. Ne libite se da posegnete za crvenim karminom, istaknite oči tamnim messy ajlajnerom i naglašenim obrvama dodatno oblikujte ovu jedinstvenu modnu pojavu.
  • Ali ne zaboravite da Mob Wife stil podrazumeva snažnu ličnost i samopouzdanje. Zato ovaj stil
    nosite sa ponosom i samouvereno.

Međutim, ovaj rastući trend nije oslobođen kritika. Postoji zabrinutost da romantizuje kriminalne životne stilove, potencijalno zanemarujući stvarne žrtve organizovanog kriminala. Kritičari upozoravaju na opasnost glamurizacije kriminalnog sveta i moguće normalizacije neetičkih ponašanja. Dok zagovornici Mob Wife trenda vide priliku za istraživanje kompleksnosti ženskih likova, skeptici postavljaju pitanje je li fokusiranje na žene povezane s kriminalom najbolji način za podsticanje ženske emancipacije. Umesto da promoviše stvarnu snagu žena u različitim sferama života, postavlja se pitanje da li ovaj trend doprinosi pojednostavljivanju i stereotipizaciji ženske uloge?

Evidentno je da Mob Wife estetika donosi sa sobom zanimljive dileme i rasprave u svet mode. Dok neki vide u njemu priliku za prikaz snažnih i nekonvencionalnih ženskih likova, a drugi upozoravaju na potencijalne negativne implikacije, ključno pitanje ostaje – Koliko daleko ide ovaj trend u oblikovanju stvarnih stavova prema ženama u društvu i da li će nakon prolaska popularnosti na mrežama njegov krajnji uticaj biti pozitivan ili štetan?

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Istorija i razvoj pozorišne kostimografije

Sledeći članak

Popularne estetike koje smatramo vanvremenskim

Ne propustite

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Bili smo u bekstejdžu revije Ralph Lauren u Milanu i zabeležili najlepše momente

Ekskluzivno na LA VIE EN ROSE pogledajte inovativnu mušku kolekciju brenda Ralph

Alesandro Mikele zna šta radi – pogledajte njegovu prvu kolekciju za modnu kuću Valentino

Do ponedeljka ujutru, ovoletnja Milanska nedelja mode protekla je uglavnom po scenariju.