Miroljubivi ratnik – film koji vam može promeniti život

Početak
06/10/2022

Peaceful Warrior (Miroljubivi ratnik) – film rađen po istoimenoj autobiografskoj knjizi autora Dana Milmana osvestiće u vama pitanja o životu, sreći i ličnim potencijalima i razlozima.

Dan Milman je nadareni mladi gimnastičar koji sanja o olimpijadi. On ima sve što želi: trofeje, društvo, brze motore, pažnju devojaka i zabave. Dan sanja o dalekoj sreći koju će mu doneti zlato sa olimpijade i stavlja svoj život, ugled i mišljenje o sebi samom u ruke tog podviga. Njegov život se menja kad sretne tajanstvenog stranca kojeg zove Sokratom, koji ga osveštava o životu koji mu prolazi dok slepo juri budućnost. Pokazuje mu moć življenja u sadašnjem trenutku i stavljam Danov dosadašnji način života pod upitnik.

Kroz lik Dana Milmana ćete osvestiti da li živite u sadašnjem trenutku, ili se gušite u sopstvenim mislima. Da li su misli koje svakodnevno promišljate pozitivne i motivišuće ili negativne i samokritikujuće. Sreća, koja treba predstavljati stvar izbora, se slepo juri i dovodi u poziciju nagrade koju dajemo sami sebi. Kažnjavamo se, živeći nesrećno i nikada se ne zapitamo u kom to trenutku živimo, šta je ono što se dešava u sada, a ne u budućnosti u našim mislima.

Kroz sadržaje koje pratimo i način života na koji smo navikli, naša svest se puni ‘smećem’ – kako je to rekao mudri stranac iz filma. Potrebno ga je izbaciti kako bi se vratila naša moć pravilnog rasuđivanja da je strah samo produkt naših misli da će se desiti nešto što ne želimo. U sada se sve menja. Priroda se menja iz sekunde u sekud, nešto se pomiče, pored nas prolaze ljudi. Mi se pomičemo, mislimo, naši organi rade. Uvek se nešto dešava, samo toga nismo svesni, pa živimo u sopstvenim mislima.

Citat iz filma

Put je ključ – jedna od najvažnijih poruka filma. Ljudi često govore: ,,Biću srećan kada….Ovo će me učiniti srećnim…” Stvar je u tome da sreću možemo osetiti u bilo kom trenutku, kao i ljubav, samo je pitanje kada dopuštamo sebi da to osetimo. Kada dobijemo spoljni pokazatelj da treba biti srećan, mi sreću dozvolimo sebi i osećamo se odlično. Možemo se osećati odlično i bez vidljivog rezultata, samo to sebi ne dopuštamo jer nam se čini nelogično, zar ne? Zato je poenta života u sada. Osećati se dobro tokom puta do onoga što želimo. Zašto bismo sebi uskraćivali sreću i ucenjivali se pomoću nje, kada je sreća jednostavno emocija, a emocija može da se oseti kada se izazove mislima.

Svaki događaj ima svoju svrhu – na nama je da li ćemo se osećati kao žrtva sopstvenog života, ili iz toga izvući korisne lekcije i verovati da se sve dešava za naše najveće dobro.

Život u prošlosti je izlazak iz sada, zadržavanje u nečemu što je bilo i više se ne može vratiti ili popraviti. Život u budućnosti takođe. Razmišljate da će se nešto loše dogoditi, bez osnova za to, samo zbog straha ili izlaska iz zone komfora. Toga nema u sada. Toga ima u glavi. Neka vam glava, misli i svest bude prijatelj, a ne pakao u koji svesno ulazite. Videćete čuda koja se mogu dogoditi – Dan jeste.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Filmovi koje morate pogledati ove jeseni

Sledeći članak

Brankica Žilović Chauvain – Srpkinja koja nije odustala od svoje umetnosti

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine