Foto: Instagram/@radioaktivni_komarac

Marija Kiri – žena koju je naučni rad odveo u smrt

Početak
30/01/2024
Potpis Marije Kiri

Ove godine navršava se tačno 90 godina od smrti Marije Kiri, a njene sveske, knjige i namestaj su i dalje radioaktivni. Sve što je posedovala čuva se u olovnim kutijama narednih 1.500 godina.
Često je zbog nestašice novca umela da se onesvesti od gladi.

Marija Kiri (Marija Salomea Sklodovska-Kiri) prešla je dalek put, ali je ostvarila nezapamćeno. Postala je jedina žena dvostruka dobitnica Nobelove nagrade: prvu zajedno sa svojim suprugom Pjerom 1903. za fiziku i istraživanje radioaktivnosti, a 1911. za hemiju i otkriće polonijuma i radijuma.

Pjer i Marija Kiri; Foto: Wikipedia/Public domain

Na početku, Odbor za dodelu Nobelove nagrade nije hteo da Marija dobije nagradu zato što je bila žena. A ipak, Marija Kiri je jedina osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za više nauka.

Wikipedia/Public domain

I na čuvenoj slici iz 1927. godine na kojoj je najviše nobelovaca, jedina je žena i dvostruka dobitnica prestižne nagrade.

Bila je prva žena koja je predavala na Sorboni. Njena istraživanja su bila od presudnog značaja za razvoj x-zraka, tj. rendgenskih zraka. Tokom Prvog svetskog rata Marija je bila zaslužna za donošenje rendgenske opreme u bolnice.

Međunarodni Crveni krst ju je postavio na čelo svog radiološkog centra, a bila je zadužena i za učenje bolničara i doktora novoj tehnici.

Na prvoj konferenciji u Solveju, Marija Kiri (sedi, druga zdesna) razgovara sa Anrijem Poenkarem. Stoje Ernest Raderford (četvrti zdesna), Albert Ajnštajn (drugi zdesna) i Pol Lanževin (skroz desno) i Pol Lanževin (skroz desno)

Inače, ovu damu je baš ono čime se bavila i dovelo do smrti. Njen naučni rad je bio uzrok njene smrti.
Preminula je 4. jula 1934. godine od posledica aplastične anemije koja je nastala zbog duge izloženosti radijaciji. Naredne godine je njena ćerka Irena dobila Nobelovu nagradu za zajednički rad sa suprugom-dodeljena im je Nobelova nagrada ,Za sintezu novih radioaktivnih elemenata.

I Irena Žolio-Kiri preminula je 17. marta 1956. u Parizu od posledica leukemije koju je dobila zbog prekomernog izlaganja radijaciji tokom istraživačkog rada.

Majka i ćerka su dale život za razvoj nauke. Mlađa kćerka Eva je napisala njenu biografiju pod nazivom “Madam Kiri”.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

LA VIE EN ROSE playlista za dobro jutro

Sledeći članak

Stari demo snimak pretvoren u novu pesmu Tošeta Proeskog

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine