Foto: Pinterest/Quiet Joy At Home

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

Početak
10/04/2024

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u svom vrtu…

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, ali i letnje lukovice.

Mi smo u nastavku za vas pripremili spisak od pet biljaka koje ne zahtevaju preveliku negu, a tokom leta će izgledati prelepo u bašti i upotpuniti je.

LOBELIJA

Opšte: Biljka je niska i idealna je za ivice cvetnih leja. Lobelija je poznata po plavim cvetovima i voli zasenjene delove vrta. Cvetovi su sitni i plavi, a kada se osuše odsecite ih da podstaknete novo cvetanje. Ravnomerno rasporedite seme u plitkoj posudi i blago ga pritisnite. Seme klija na svetlosti i ne sme da bude prekriveno zemljom. Od maja mlade biljčice možete da presadite u saksije.

DAN I NOĆ

Opšte: Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove predivne biljke. Veruje se da infuzija napravljena od cveta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Spada u porodicu ljubičica pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju semenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cveće, potom u nju stavite oko 5 semenki. Prekrijte semenke zemljom do vrha saksije. Postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

PETUNIJE

Opšte: Petunija je omiljena vrsta cveća mnogim ženama. Dolaze u bezbroj boja i april je idealno vreme da ih zasadite, ukoliko već niste. Petunije traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

CINIJA

Opšte: Cinija je poznata u narodu kao „lepi čovek“. Podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i dolazi u mnogim bojama. Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cveta. Latice su poređane jednoredno ili višeredno. Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište. Podnosi i siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. U proleće se sadi seme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke cvetaju.

KADIFA

Opšte: Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka visoka 5-10 cm, treba je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 cm. Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvetale cvetove treba odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cveće i za ukrašavanje tog prostora. Izgleda vrlo dekorativno.

Fotografije: Wikipedia/Public domain

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sezona razgledanja Beograda iz otvorenog autobusa je počela

Sledeći članak

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo