/

Ključne razlike između blejzera i sakoa

Foto: Pexels

Reč “Blejzer” je engleskog porekla i veruje se da je u svet mode došla zahvaljujući kapetanu engleske mornarice Blazer, koji je uveo posebnu uniformu na svoj brod – prugasti blejzer u plavo-beloj boji. U početku je on bio vrsta uniforme, nosili su ga članovi elitnih golf klubova, osoblje modernih hotela, zaposleni u avio kompanijama, a sada je blejzer neizostavan deo ženskog garderobera.

Dakle, blejzer je klasičan komad sa jedne ili dve strane džepova, najčešće sa metalnim dugmadima u jednom ili u dva reda.

Po čemu se blejzer razlikuje od sakoa?

Moderni modni trendovi zamaglili su granicu između blejzera i sakoa. Ali uprkos tome, još uvek postoje brojne razlike koji mnogi ni ne znaju. Dakle, moderan blajzer sadrži:

  • slobodan rez sa džepovima (može ih imati i više od dva – npr: dodatni mali džep na prsima)
  • metalna dugmad raspoređena u dva reda
  • nema zakrpe na laktovima

Šta je sako?

To je kratak muški kaput koji, kada se nosi u kombinaciji sa košuljom i kravatom, čini gornji deo muškog odela. Termin “sako” potiče od engleskog izraza “sack coat”, što znači kratki kaput, a nekada je bio i sastavni deo vojne uniforme. Modni stručnjaci ističu da sakoe nose muškarci, a blejzere žene.

Broj dugmadi na sakou varira od jednog do šest i više, a najčešći broj dugmadi je od dva do tri. Postoje varijacije i u rasporedu dugmadi. Najviše dugme se najčešće nalazi u visini struka. Na primer, ako sako ima četiri dugmeta, obično formiraju oblik kvadrata. Raspored dugmadi i oblik revera stvaraju različite slike u oku posmatrača. Na primer, ako se dugmad nalazi previše nisko, a rever je previše izražen, struk izgleda širi.

U nastavku pogledajte jednu od izrada Armani sakoa, koga inače zovu “kreljem” ovog modnog komada:

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije