IZMISLIO PRVU JAKNU NA KOPČANJE: Preminuo čuveni italijanski modni mag Nino Cerruti

Početak
16/01/2022

Nino Čeruti (Nino Cerruti) preminuo je u 92. godini usled komplikacija nakon operacije.

Čeruti je rođen u mestu Biela, jednom od glavnih italijanskih tekstilnih centara, i bio je ključna figura u međunarodnoj modnoj industriji, poštovan i poznat po svojoj eleganciji, ljubaznosti.

Njegov deda je osnovao fabriku tekstila „Lanifićo Frateli Čeruti“ u Bieli 1881. godine, a oslanjajući se na svoje iskustvo u proizvodnji odličnih tkanina, porodica se upustila u proizvodnju odeće kasnih pedesetih godina prošlog veka.

Njegova prva muška kolekcija, Hitman, prikazana je 1957. godine i smatrana je revolucionarnom u to vreme.

U modu je uveo i “casual chic” i izmislio prvu jaknu na kopčanje

Čeruti linija muške odeće pokrenuta je 1967. godine, a prvi butik otvoren je 1967. u Parizu, gde je Čeruti preselio sedište kompanije kako bi bio bliže međunarodnoj modnoj prestonici.

Proizvodnja tkanina pod imenom “”Lanifićo Frateli Čeruti” i brend Hitman ostala je u Italiji.

Tokom godina, Čeruti je nudio brojne kolekcije ženske i muške odeće, poslovne kolekcije, džins linije, parfeme, aksesoar… Đorđo Armani radio je za kompaniju do 1970. godine.

– Sa velikom tugom saznajem za smrt Nina Čerutija. Iako smo se tokom godina sve manje viđali, uvek sam ga smatrao jednim od ljudi koji su imali pravi i pozitivan uticaj na moj život. Od njega sam naučio ne samo ukus za finoću odeće, već i važnost sveobuhvatne vizije, kao dizajnera i preduzetnika. Gospodin Nino je bio pronicljiv posmatrač, imao je pravu radoznalost i sposobnost da se usudi i uđe u poduhvate. Njegov nežni način da bude autoritativan i autoritaran će minedostajati – izjavio je Armani.

Karlo Kapasa, predsednik italijanske Nacionalne Komore za modu i dizajn definisao je Čerutija kao velikog inovatora i vizionarskog preduzetnika: „Bio je i jedan od najotmenijih italijanskih muškaraca, bio je ljubazan i učtiv, pravi džentlmen”.

Kapasa je podvukao da je Ceruti „prvi shvatio važnost kreativnosti u muškoj modi i dao prostora mladom dizajneru ogromnog talenta kao što je Đorđio Armani kako bi promenio kriterijume mode. Bio je jedan od prvih koji je imao tako jak međunarodni uticaj koji bi mogao da bude reprezentativan u svetu tog jedinstvenog spoja kreativnosti i kvaliteta koji je karakterisao – i još uvek jeste – italijansku modu”.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Radionice “Sve o manekenstvu” vas mogu vinuti na svetske modne piste

Sledeći članak

“Vi ste jedan od najlepših naroda” Pjer Karden prilikom posete Beogradu bio oduševljen Srbima

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Modna industrija je dinamično okruženje koje neprestano evoluira. U tom brzom ritmu,