Foto: Netflix/Printscreen

Iz prve ruke – stvaranje kostima iz serije “The Crown”

Početak
19/12/2023

Uspeh serije očigledno je omogućio da se ne štedi – tako da su haljine u poslednjoj sezoni serije “The Crown” raskošnije, imaju više dodataka, a detalja ima beskonačno manje nego ranije.

Svaki dodatak mora imati priču, kaže kostimograf Sidonie Roberts kada je u pitanju šesta i poslednja sezona Krune, na kojoj je radila sa svojom majkom Ejmi Roberts. Pustiti da priča zablista takođe je vodeći princip za Netfliksovu omiljenu istorijsku dramu, koja govori o kraljici Elizabeti II. i britanskoj monarhiji tokom njene vladavine.

Problem je što znamo previše o kraljevskoj modi. Više od 25 godina nakon njene smrti, još uvek pišemo priče o trajnom stilu princeze Dajane i secirajući sve što Kejt Midlton, nova princeza od Velsa, nosi. Budući da je publika toliko upoznata sa izvornim materijalom, svaki izbor da se replicira izgled iz stvarnog života izgleda kao umetničko delo.

Foto: Netflix/Printscreen

Sa mešavinom faksimila kostima i originalnih kreacija, Robertovi su postigli upravo to. Postoji mnogo poznatih izgleda koje volimo: Dajanini kupaći kostimi “golih” leđa iz 90-ih i uglasti blejzeri, princ Vilijam u ragbi majicama i univerzitetskoj odeći, kraljica u svojim blistavim kompletima. Ali, Ejmi i Sidoni kažu za Harpers Bazaar, tihi trenuci drame iza zatvorenih vrata su mesto gde možemo da vidimo ljudskiju stranu najpoznatije porodice na svetu. U šestoj sezoni vidimo stvari koje protokol nikada ne bi dozvolio javnosti da vidi u stvarnosti, uključujući pidžame, bolničke haljine, pa čak i bosa kraljevska stopala.

Foto: Netflix/Printscreen

Sve u svemu, šesta sezona ima najbolji dizajn kostima. Uspeh serije je očigledno omogućio da se ne štedi – tako da su kostimi raskošniji i imaju više dodataka. Ali što je još važnije, rad Robertovih na ovoj poslednjoj sezoni postiže nešto zaista posebno: kada publika gleda seriju, postoji utisak da je i to garderoba koju su u stvarnom životu nosili članovi ove porodice.

– Kod Dajane, na primer, upoređujemo taj proces sa „Dajaninim algoritmom“. To je kao kada kupite pantalone i dve nedelje kasnije vam internet otkrije druge pantalone na osnovu onih koje ste kupili – otkrili su kostimografi za Harper’s Bazaar.

Foto: Netflix/Printscreen

Za sve njihove glavne članove kraljevske porodice, plus Margaret Tačer, napravljeno je 99% odeće. Ponekad su se dokupljivali određeni komadi, poput kardigana ili košulja, a jedna od haljina Margaret Tačer bila je Saint Laurent.

Ove kostimografkinje i njihov tim obukle su čak 297 glumaca . A ako mislite da kraljica nikada ne nosi ništa više od jednog puta u javnosti, tako i jeste – jer su morali da naprave ogromnu količinu odeće samo za njen lik.

Foto: Netflix/Printscreen

– Što se tiče ispravnosti iz perspektive dužnosti, najteže je bilo da se uradi odeća za Dajanin poslednji scenario. Ne zato što je bilo tehnički teško izraditi, ali se činilo veoma važnim da to bude kako treba. Kamilina venčanica takođe. Nosila je dve – jednu za upis u registar, a drugu za ručak. Konstrukciju je bilo prilično teško rekreirati. Ništa nije bilo nemoguće, ali je našoj briljantnoj studiji zadalo poneku glavobolju – zaključili su.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Haljina princeze Dajane premašila rekord na aukciji

Sledeći članak

Pogledajte kako izgleda praznična čestitka kraljevske porodice

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,

Mnogi je zovu “Kejt sa Himalaja”, upoznajte najmlađu kraljicu na svetu koja pleni lepotom

Kralja i kraljicu Butana davno su zvali Vilijam i Kejt sa Himalaja,