Foto: goldenglobes.com

Istorija dodele Zlatnog globusa – kako je sve počelo?

Početak
08/01/2024

Prva dodela nagrada za istaknuta dostignuća u filmskoj industriji koju je dodelilo Holivudsko udruženje stranih dopisnika – preteča današnjeg Holivudskog udruženja stranih novinara – održana je početkom 1944. neformalnom ceremonijom u 20th Century Fox. Tamo je Dženifer Džons dobila nagradu za najbolju glumicu za Pesmu o Bernadeti, koja je takođe osvojila i nagradu za najbolji film, dok je Pol Lukas odneo lovorike za najbolju mušku ulogu za Watch on the Rhine. Nagrade su uručene u obliku svitaka.

Sledeće godine, članovi udruženja su održali konkurs za pronalaženje dizajna statuete koja bi najbolje predstavljala opšte ciljeve organizacije. Marina Cisternas, predsednica grupe 1945-46, predstavila je ideju o sjajnom globusu na cilindričnom postolju, koji predstavlja svet.

Foto: goldenglobes.com

Udruženje stranih dopisnika Holivuda održalo je svoj prvi gala društveni događaj 1945. godine sa svečanim banketom u hotelu Beverli Hils. Going My Way pobedio je za najbolji film, dok su Ingrid Bergman i Aleksandar Noks proglašeni za najbolju glumicu i najboljeg glumca za uloge u Zvonima Svete Marije i predsednika Vilsona. Bilo je i drugih važnih orijentira u istoriji Zlatnih globusa. Udruženje je 1951. odlučilo da podeli nominovane za najbolji film, glumce i glumicu u dve kategorije — dramu i mjuzikl ili komediju — kako nijedan žanr ne bi bio omalovažavan. Godine 1952. HFPA je stvorila nagradu Cecil B. de Mille za priznanje „izuzetnog doprinosa na polju zabave“. Prvi dobitnik bio je sam reditelj DeMille.

Godine 1956. Zlatni globusi su uključivali neke jedinstvene kategorije: nagradu Trailblazer za Volta Diznija (američko pripovedanje), Dinu Šor (pesma), Lusil Bol i Desi Arnaz (komedija). Ovo poslednje je utrlo put za uključivanje televizijskih kategorija uz filmove, što je tradicija koja je ostala do danas.

Godine 1957. pet TV emisija dobilo je Zlatne globuse: Cheienne (najbolji američki vestern); Klub Mikija Mausa (najbolja američka emisija za decu); Matinee Theatre (najbolje američko dnevno pozorište); Plaihouse 90 (najbolje noćno pozorište); Ovo je tvoj život (najbolja emisija sa učešćem publike).

Neke kategorije nagrada, međutim, nisu opstale do današnjih dodela. Od 1948. do 1963. Globus je priznavao dostignuća u kinematografiji. Od 1951. u posebnoj kinematografiji Zlatnik globus je dodeljivan i filmovima u boji.

Danas Zlatni globus priznaje dostignuća u 27 kategorija – 14 u filmovima i 13 na televiziji. 10. januara protekle godine obeležena je 80. dodela ove prestižne nagrade.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Izabrani dobitnici Zlatnog globusa za 2024. godinu

Sledeći članak

Pogledajte trejler za biografski film o Ejmi Vajnhaus

Ne propustite

Ako vam utakmice nisu dovoljne, pogledajte ove filmove o najvećim fudbalskim zvezdama

Koji su kvaliteti najboljih trenera i kapitena, koliko se fudbal promenio od

Njegovu čuvenu “La Bohème” svi znate – večeras uživajte u pesmama Šarla Aznavura u Francuskom insitutu

Ove godine obeležava se stogodišnjica rođenja Šarla Aznavura, slavnog francuskog pop pevača,

Pripremite listu knjiga za odmor – donosimo vam najbolje naslove “lekovitih” štiva

Knjige koje vam donosimo u nastavku, smatramo da su “lekovite” za čitanje