Foto: Pinko / Hosein DL / @hoseindl

Kad srpska lepota oduševi svet – Kristinina modna priča od Italije do Dubaija

Početak
02/08/2023

Lepota počinje onog momenta kada odlučite da budete svoji – rekla je davno Koko Šanel, a mi bismo današnji intervju započeli citatom jedne od najvećih kreatorki svih vremena, jer vam predstavljamo devojku koja je upravo to odlučila i tako zakoračila u svet.

Iako je nedavno napunila 20 godina, Kristina Stojanović zacrtala je još kao devojčica svoj cilj i neumorno korača putem ka njegovom ostvarenju. Svojim prepoznatljivim izgledom i lepotom godinama je osvajala srpske piste, međutim promena u njenom životu započela je onog trenutka kada joj je stigao poziv iz Italije, a potom i iz Dubaija.

Foto: Hosein DL / Pinko

Neka vam priča koju smo spremili bude inspiracija da nikada ne osutajete od svojih snova, ma koliko vam se činili daleki.

“Ideja o modelingu u meni je rasla od malena. Tokom osnovne škole imala sam vitiligo i kada sam na televiziji ugledala sada već poznatu manekenku Winnie Harlow, koja pati od istog problema, pomislila sam – ako je ona uspela, mogla bih i ja. Vitiligo je nestao, ali sam potom pomislila da će moja visina predstavljati problem, zbog koje sam između ostalog doživljavala i verbalno vršnjačko nasilje. Saznala sam da na svetu postoje i visoke devojke koje su postale uspešni modeli. Zacrtala sam sebi da to bude stvar po kojoj ću se isticati i zaista sam je pretvorila u nešto vredno – rekla nam je Kristina na početku.

Sa 16. godina započela je karijeru modela i bavila se time samo iz ljubavi. Kako je vreme odmicalo, hobi joj je postao posao. Agencije iz Srbije su je neprekidno zvale. Kako nam je napomenula, savršene mere nije imala, ali…

Foto: Hosein DL / Pinko

“Nisam imala savršene mere kada sam počinjala, ali je rad na sebi potreban svakodnevno. Mislim da nikada neću biti u potpunosti zadovoljna, što je sasvim normalno, rekla nam je Kristina i nastavila:

“Dve godine sam skoro svakodnevno prolazila kastinge, test shootinge, a pojedine svetske agencije su me odbijale zbog visine koju sam pominjala, što me nije demotivisalo. Bilo je padova, ali svaki period kada bih bila odbijana, koristila sam da poradim na sebi. Na visinu nisam mogla da utičem, ali sam kod sebe menjala druge stvari. Upravo su ti mali koraci pomogli da odem spremna u Italiju i Dubai.

Odlazak u Italiju i Dubai

Nije lako biti sam tuđoj zemlji. Nije lako izboriti se sa izazovima koji uslede. Ali ipak se uz hrabar duh i istrajnost, prepreke učine malima.

“Kada sam otišla u Italiju, osećala sam se kao kod kuće jer nam je svima u Evropi mentalitet sličan. Milano nije bez razloga grad mode. Dubai je drugi svet, zapitala sam se da li mogu da budem tamo skoro dva meseca. Sreća je bila što sam već u prvoj nedelji po dolasku imala foto shooting-e, pa nisam stigla da razmišljam o tome. Nisam se ni nadala da će upravo moja visina i izgled biti traženi u UAE. Privikla sam se, shvatila kako funkcionišu i rekla sebi – “Možeš!”, istakla nam je Kristina i dodala:

“Svesni smo činjenice da taj grad “ne bije dobar glas” kada je modeling u pitanju, ali uverila sam se da su to samo priče. Prijatno sam se iznenadila koliko su profesionalni i koliko zapravo poštuju modele. Taj grad lepo funkcioniše, osećala sam se bezbedno”.

Foto: Hosein DL / Pinko

Zbog karakterističnih crta lica i visine, brendovi poput Pinko Arabia i Ounass su želeli sa njom saradnju, a potom je usledila i naslovnica magazina “Emirates Woman” (fotografija ispod)

Foto: Ziga Mihelcic
Foto: Ziga Mihelcic

Trenutak koji je Kristini posebno biti urezan u sećanje, jeste revija svetski poznatog kreatora Majkla Sinka (Michael Cinco) čiju je velelepnu, masivnu kraljevsko plavu haljinu (sa fotografija ispod) iznela profesionalno, iako je imala male “poteškoće”.

– Na toj reviji sam imala najveću tremu, jer kada teče priprema u tebe gledaju svi modeli, kreator, kao i ceo njegov tim. Na kastingu je bilo rečeno jako malom broju modela da su prošli. Tragali su za visokim modelom, a kada sam stala ispred kreatora, rekao mi je “Ti, svakako”. Nisam znala šta to znači, ali mi je bilo jasno kada sam videla kreaciju koju ću nositi. Morala sam da je pridržavam da ne bih pala. Nije toliko teško hodati jer je u pitanju balon haljina sa žicama, pa postoji slobodan prostor ispod, međutim izazov pred kojim sam se našla bile su štikle od 15 cm. Ti ljudi znaju svoj posao, te sam uvidela da su mi one zapravo pomogle jer su izdigle celu haljinu kako je ne bih gazila – prenala nam je svoje iskustvo.

Čitavu priču, ova mlada dama zaokružila je važnim savetom za sve devojke:

“Zavolite sebe upravo takve kakve jeste, jer će vas mozda baš to izdvojiti iz mase. Nesavršenosti nas čine savršenima”.

Kristina trenutno zastupa tri agencije: AlekK model menagement iz Srbije, MMG models iz Dubaija i italijanski Fashion model menagement.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Oštra modna kritika – reči Nemanje Antića za LA VIE EN ROSE se neće svakome dopasti

Sledeći članak

Kad ljubav kreira odevni komad – upoznajte Valentinu i brend LOVE

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih