Foto: Pinterest/Brian Senic

Fotografija muškarca iz Beograda 1962. govori o modi koja je nestala

Početak
22/03/2024

Ne tako retko, govorimo o modi današnjice i tome koliko su određeni trendovi “pojeli” lepotu nekadašnjeg stila i elegancije. Dame nisu kao što su nekada bile, a ni muškarci. Deluje nam kao da se stvar obrnula… Jači pol nosi uske pantalone, dok žene vole nekada da odaberu široka muška odela… Gde je nestala ona istinska lepota? I dalje nemamo odgovor.

Dok šetamo Beogradom, da se primetiti kako starije generacije drže do sebe i neguju ono pravo. Mlađe se, pak priklanjaju modi sa Zapada koja je sve, samo ne moda kakvu smo nekada kao društvo negovali. Ono što se nekada nosilo, sada je gotovo nemoguće videti na ulicama prestonice, ali i svakog drugog grada. Stvar manira, muške mode koja je bila imperativ.

Šetati gradom u odelu sa kravatom, čak i tokom letnjih vrućina, verovatno je bila stvar navike. U svakom slučaju, ovaj beogradski par izgleda veoma elegantno. Momak i devojka, snimljeni 1962. godine, kreću se Knez Mihailovom ulicom u pravcu Kalemegdana – piše u opisu slike na Instagram profilu Zanimljivosti u Beogradu.

O eleganciji i kulturi se i te kako vodilo računa, pa se ni u običnu šetnju nije odlazilo bez odela, haljina, kravata, cipela… Rekli biste, danas – to je samo za specijalne prilike. Ljudima nekada, svaki dan je ovako izgledao.

Iako sa jedne strane muškarci danas obraćaju pažnju na modu, možda i više nego pre, načini na koji to rade potpuno su drugačiji u poređenju sa prošlim vremenima. Svačiji stil je drugačiji, ali moramo primetiti da je razlika u odevanju nekada i sada – ogromna.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Komadi sa ulica Pariza i Londona koje nosimo ove sezone

Sledeći članak

Pierpaolo Piccioli napušta Valentino posle 25 godina

Ne propustite

U toku je treći dan MFW, a mi vam donosimo rezime sa dosadašnjih revija velikih brendova

Biramo najbolje trenutke sa ovosezonske Milanske nedelje mode. Od revije kao omaž

Cult Gaia – Jedan od retkih brendova u čije kreativne torbice ulažemo ovog leta

Inspiracija iz prirode unapređena futurističkim avangardnim oblicima, čini aksesoare brenda Cult Gaia,

Modernija verzija mode 90-ih: Fendi predstavio novu kolekciju za sezonu proleće/leto 2025

Fendi kolekcija za proleće/leto 2025 oličenje je savremene muške odeće... Pitanje je,